Odd Einar Dørum (V): I et møte med friskoleorganisasjonene 15. juni 2001 uttalte departementet at "minoritetsspråklige elever ved private skoler faktisk har frasagt seg retten til nødvendig språkopplæring som de ville vært berettiget til som elever i kommunale skoler".
Mener statsråden at denne lovtolkingen er i samsvar med de rettigheter som skal følge elever i norske skoler - uavhengig av skoleeier?
Begrunnelse
Privatskoleloven skal gjøre det mulig for foreldre å velge annen skole for sine barn enn det skoletilbudet kommunen tilbyr. Om det har vært uenighet om deler av privatskoleloven, særlig om spørsmål som knytter seg til finansieringsspørsmål, har det ikke tidligere vært noen uenighet om at det gjennom privatskoleloven nettopp var viktig å sikre elevenes rettigheter.
Dersom foreldre ved et slikt valg skulle avskrive sine barns rett til nødvendig språkopplæring, gjøres valgfriheten illusorisk for de fleste av de familier dette ville ramme. Dette oppleves som å være klart i strid med prinsippet om ikke-diskriminering i normen for menneskerettighetene.
Justisdepartementet har nå under forberedelse innarbeiding av barnekonvensjonene i norsk lov. En oppgivelse av retten til nødvendig språkopplæring kan vanskelig være forenlig med barnekonvensjonens standard for hvilke rettigheter ethvert barn skal være sikret, det vises særlig til konvensjonens artikkel 30.