Karin S. Woldseth (FrP): Hvordan kan det ha seg at en vidt anerkjent forfatter ved navn Eystein Eggen, ikke bare nulles ut av Norsk kulturråd fra bibliotekenes innkjøpsordning, men i tillegg ikke innvilges statsstipendiat, selv etter at sittende statsminister Bondevik i sin forrige periode som statsminister sterkt anbefalte at forfatteren Eystein Eggen skulle tilkjennes dette?
Begrunnelse
Forfatteren Eystein Eggen gjorde seg først bemerket ved utgivelsen av boken "Gutten fra Gimle", som er selvbiografisk og bygger på hans opplevelser som NS-barn i etterkrigstiden. Boken vakte oppsikt, ikke minst på grunn av det tabubelagte tema den tok opp, skjebnen til et NS-barn, men òg på grunn av dens særegne litterære kvaliteter. "Eystein Eggen har gitt oss en ærlig, verdifull og vekkende bok som angår alle." Sitat: Bokanmeldelse i Aftenposten 28.10.93, Werner Christie. Siden kom boken "Generalen", en historisk roman som bygget på de tre siste måneder av general Carl Gustav Fleischers liv, våren 1940. "'Generalen'" av Eystein Eggen er utvilsomt en av bokhøstens mest interessante, kontroversielle, og ikke minst, velskrevne romaner." Sitat: Bokanmeldelse VG 03.10.96, Jon H. Rydne. Denne boken ble av Norsk kulturråd nullet, dvs. tatt ut av bibliotekenes innkjøpsordning. Hans siste bok "To konger" er nok en historisk roman som høstet glitrende kritikk, ikke minst for hans fagkunnskap. "Med sin nye bok "To konger", bekrefter Eystein Eggen det ikke altfor mange før har innsett, at han er blant de ytterst få som skaper litteratur av stor kraft og originalitet i vårt Samtids-Norge." Sitat: Aftenposten 03.06.99, Knut Ødegård. Også denne boken ble nullet av Norsk kulturråd, hvilket fikk førstnevnte anmelder i Aftenposten, Knut Ødegård, til å reagere skarpt i en kommentar: "Jeg opprøres over at et skjønnlitterært verk som av en rekke kvalifiserte akademikere, forfattere og kritikere regnes som meget høyverdig, blir avvist på denne måten, med de konsekvenser det har både for forfatter og forlag ...", "Aschehougs Eystein Eggen er først nullet for den fine beretningen "Generalen", bygget på general Fleischers krigsinnsats og skjebne, nå er kursen lagt av Kulturrådets underutvalg mot en ny nulling av "To konger". Det er forståelig at Eggen selv oppfatter dette som urent løp." I tillegg tilkjennes han nå ikke statsstipend til tross for at statsministeren tidligere har gått sterkt inn for det, det virker derfor meget underlig hvis han nå skulle gå inn for noe annet. Det bør understrekes at Eystein Eggen er en omdiskutert og kontroversiell litterat, som ivrig engasjerer seg i debatt om litteratur, kultur, historie og samfunn. Hans særegenhet, som bør anses som en berikelse for norsk kultur og åndsliv kombinert med at han er faglig anerkjent, burde veie tungt. Intellektuelle og akademiske kapasiteter som Francis Sejersted, har skrevet anbefalinger til Kulturdepartementet om statsstipendiat for Eystein Eggen.
Eystein Eggen har følt seg diskriminert av norsk kulturliv grunnet hans foreldres NS-bakgrunn, hvis det skulle være tilfelle er det meget bekymringsverdig og alvorlig. Politiske føringer skal ikke, og kan ikke, legges til grunn for utdeling av stipendier fra Kulturdepartementets side og tilsluttede institusjoner. De faglige kriteriene alene burde være bestemmende.