Britt Hildeng (A): Mener statsråden det er rimelig at vilkårene for krigspensjonering praktiseres slik at de som deltok i kamphandlingene og mobiliseringen umiddelbart før 9. april ikke tilstås krigspensjon, og vil statsråden ta initiativ til at de som de facto deltok i krigen gjennom sin innsats også i sin umiddelbare forberedende fase får sin rettmessige pensjon ut fra det som må forstås å være intensjonen i lovgivningen?
Begrunnelse
Jeg er blitt gjort oppmerksom på at en pasient ved rehabiliteringssenteret Nord-Norges Kurbad AS gjentagne ganger har fått avslag på sin søknad om krigspensjon. Vedkommende deltok i kampene rundt Gratangen 1940 ved 7. batteri, Bergartilleribataljon nr. 3. Én eller to dager før Norge ble angrepet 9. april, pådro han seg en nakke/hodeskade under opptaktene til kampene. Det er dokumentert at dette har ført til senvirkninger og skulle således være berettiget krigspensjon, men er gitt avslag under henvisning til lov av 13. desember 1946 om krigspensjonering for militærpersoner. Av dette fremgår at ett av vilkårene for krigspensjonering er at skaden/sykdom er påført i militærtjeneste under krigen eller må ha oppstått under krigstjenesten. Avslaget på hans søknad begrunnes med at skaden fant sted én dag eller to før den 9. april.
Jeg kan ikke forstå annet enn at denne praktiseringen må være urimelig idet skadeøyeblikket var i forbindelse med nøytralitetsvakt der vedkommende var i gang for å verne vårt land i tilfelle vi ble angrepet. Verdenskrigen var derfor i gang på det tidspunktet, og vi vet at tyske angrepsstyrker på den tiden var underveis til Norge og at det bare var timer før selve invasjonen i Norge ble iverksatt.
På denne bakgrunn vil jeg anmode statsråden om å gå igjennom praktiseringen av krigspensjoneringsbestemmelsene slik at tilfeller som omtalt blir innlemmet i forståelsen og praktisering av loven.