Øystein Djupedal (SV): I en sammenlikning av næringslivets rammevilkår i Norge, Tyskland, Nederland og Frankrike konkluderer Rogalandsforskning at "... Norges muligheter som industrinasjon er langt bedre enn sitt rykte. Det er fullt mulig å drive lønnsom industriutvikling her i landet". Rapporten viser blant annet at bedriftsskattenivået er lavere, og at Norge har svært liberale regler for permitteringer sammenliknet med de tre nevnte industriland.
Er finansministeren enig i konklusjonene i rapporten?
Begrunnelse
I forskningsrapporten "Global konkurransekraft" skrevet av Martin Gjelsvik ved Rogalandsforskning (Rapport RF 2002/011) sammenliknes rammevilkår for næringslivet i Norge med rammevilkår i tre viktige europeiske industriland; Tyskland, Nederland og Frankrike. Rapporten er økonomisk støttet av Kverneland-gruppen, NHO og Norges forskningsråd.
Rapporten slår i hjel flere økonomiske myter som næringslivsledere i lang tid har brukt som argumenter for bedre rammevilkår i Norge. Blant annet konkluderer rapporten at "... Norges muligheter som industrinasjon er langt bedre enn sitt rykte. Det er fullt mulig å drive lønnsom industriutvikling her i landet". (Se side 17).
Rent konkret nevnes det at:
I Norge har en svært gunstig sykelønnsordning sett fra arbeidsgivers side (side 14).
II Næringslivet i Norge har lavest bedriftsskattenivå av de fire landene, med et spesielt godt skattenivå for bedrifter med overskudd (side 6, side 11).
III Samarbeidsklimaet i norske bedrifter er godt, og at ledelse og ansatte ofte har sammenfallende syn på videreutvikling av virksomheten.
Samtidig viser rapporten at ansattes fleksibilitet er mye større enn det ryktet vil ha det til. De ansattes rettigheter ved permitteringer og oppsigelser er svakere enn de land som rapporten sammenlikner Norge med.
Rapporten nevner at:
IV Norge er det landet som har dårligst kompensasjonsordninger for ansatte ved oppsigelser (side 13), og
V Norge har blant de mest liberale reglene for permitteringer, med "svært lave kostnader for bedriften og med minst tidsbegrensning." (Side 12).