Arne Sortevik (FrP): Hva vil statsråden gjøre for å sikre at barnas og foreldrenes juridiske rettigheter i skolesammenheng blir ivaretatt på en tilfredsstillende måte?
Begrunnelse
Fremskrittspartiet har blitt gjort oppmerksom på at det finnes tilfeller hvor foreldrenes oppgave som barnas formyndere har blitt undergravet. I Sandefjord kommune opplevde en far at sønnens navn ble innrapportert til politiet, uten at foreldrene ble varslet på forhånd. Bakgrunnen for at sønnen kom i kontakt med politiet var at han hadde opplysninger om hvem som stod bak hærverk på et bedehus. Inspektøren ved skolen vedkommende gikk på tok gutten inn til samtale. Det som gutten fortalte i denne samtalen ble så videreformidlet til politiet uten at guttens foreldre ble varslet. Gutten er under 16 år. Gode hensikter til tross, fremgangsmåten er ikke akseptabel.
Guttens far klaget på den fremgangsmåten som skolen har benyttet seg av. At skolens fremgangsmåte ikke var den rette er åpenbart, men det som synes å være problemet her er at det ikke er lovmessig regulert hvem som skal samtykke på vegne av mindreårige i slike saker.
Et godt samarbeid mellom hjem og skole er avgjørende for at den norske skolen skal kunne utvikles videre, og nå de kvalitetsmålene som er nødvendig for å bedre resultatene i skolen. Episoder som her beskrevet bidrar ikke til at samarbeidet mellom hjem og skole blir tilfredsstillende, heller tvert imot. Fremskrittspartiet ønsker at foreldrene skal få mer ansvar for sine barn, og ikke la den offentlige skolen ta over både ansvar og oppdragelse, slik den langt på vei har gjort i dag. Vi håper at statsråden støtter vårt synspunkt, og tar initiativ for å sikre at forhold som dette håndteres på en akseptabel måte i fremtiden. En måte som også foreldrene kan akseptere.