Kjetil Bjørklund (SV): Norske spesialstyrker deltar nå i aktive kamphandlinger i Afghanistan. Til VG 6. mars gir fungerende generaladvokat Karl Hofseth uttrykk for at det er uklart hvilken praksis som skal følges i forhold til Genèvekonvensjonenes bestemmelser under operasjonen.
Hvilke instrukser har de norske soldatene fått når det gjelder behandling av krigsfanger og øvrige bestemmelser under Genèvekonvensjonene, og hvilke avtaler foreligger mellom USA og Norge på dette området i forbindelse med det norske styrkebidraget?
Begrunnelse
Genèvekonvensjonene fastsetter regler for blant annet håndtering av krigsfanger og hensyn til sivilbefolkningen i krig. Norge har inngått flere forpliktelser enn USA i forhold til Genèvekonvensjonene med tilleggsprotokoller. USA har signalisert at de ikke vil følge Genèvekonvensjonenes bestemmelser når det gjelder behandlingen av alle krigsfanger som blir tatt i Afghanistan. Når det gjelder den rettslige oppfølgingen etter pågripelse av Taliban- og al-Qaida-soldater planlegger amerikanske myndigheter å stille pågripne for militærdomstoler. USA praktiserer i omfattende grad dødsstraff for alvorlig kriminalitet, og det virker rimelig å anta at dødsstraff kan bli idømt for personer som blir funnet skyldige i deltakelse i terrorhandlingene mot USA 11. september 2001. Det synes å være betydelige ulikheter mellom Norge og USA når det gjelder hvilke prinsipper som skal ligge til grunn i behandlingen av krigsfanger og i det påfølgende rettsoppgjøret. Når norske soldater skal bidra til å pågripe Taliban- og al-Qaida-soldater bør det avklares hvilke prinsipper disse skal forholde seg til. Det vil være uheldig om norske soldater skal bidra til en fangebehandling i strid med Genèvekonvensjonene, eller skal bidra til at fanger blir idømt dødsstraff. Til VG 6. mars uttaler fungerende generaladvokat Karl Hofseth: "Det er slett ikke sikkert man har tenkt på de juridiske konsekvensene av dette, men vi vil vurdere det her hos generaladvokaten i dagene fremover."