Heidi Grande Røys (SV): I Innst. O. nr. 50 for 1999-2000 uttaler ein samla komité at "Det gis fradrag for kostnad til sikring av pensjon i offentlig pensjonsordning i arbeidsforhold". I KLP-avisen nr. 3 for 2002 vert det opplyst at Finansdepartementet har vald å oversjå denne avgjerda i Stortinget ved utforminga av skatteforskrifter. Forskriftene straffar verksemder med offentleg tilknyting, stikk i strid med intensjonane til Stortinget.
Vil finansministeren endre forskriftene i tråd med vedtaket i Stortinget?
Begrunnelse
I odelstingsdebatten kring Innst. O. nr. 50 for 1999-2000 var fleire av talarane inne på merknaden og forslaget frå ein samla finanskomité knytta til spørsmålet om inntektsfrådrag for verksemder med offentleg tilknyting. Siv Jensen frå Framstegspartiet sa mellom anna: "Men det er særlig ett forhold jeg føler behov for å presisere, og det gjelder lovfestingen av fradragsrett for offentlig tjenestepensjon. Da er det viktig å unngå at det blir for store tolkningsmuligheter. Og jeg har lyst til å presisere noe fra innstillingen, for i innstillingen ligger det implisitt at dette skal gjelde alle - at alle virksomheter med offentlig tjenestepensjon skal få fradrag for sine pensjonsutgifter. Det betyr at virksomheter som etter tariffavtale eller etablert praksis har statlig eller kommunal tjenestepensjon, skal få fradrag." Øystein Djupedal sa i debatten mellom anna: "I tråd med tidligere skattepraksis blir det nå lovfestet at både kommunalt og statlig fristilte virksomheter får inntektsfradrag for innbetaling til tariffestede pensjonsordninger."
I KLP-avisen nr. 3 for 2002 vert det hevda at Finansdepartementet har valt å oversjå dette ved utforminga av nye skatteforskrifter. Ifølgje KLP-avisen vil verksemder med offentleg tenestepensjon, men der kommunar eig mindre enn 50 pst. av foretaket, ikkje lenger få inntektsfrådrag for sine pensjonsutgifter.