Asmund Kristoffersen (A): På en henvendelse fra Foreningen for Kroniske Smertepasienter opplyser Rikstrygdeverket at dersom folketrygden skal dekke reise til et landsdekkende tilbud for smertetilbud må det godkjennes av Helsedepartementet. Dersom det skal bli refusjon for radiofrekvensbehandling må takster fremforhandles med legeforeningen.
Vil helseministeren følge opp disse punktene?
Begrunnelse
Foreningen for Kroniske Smertepasienter (FKS) påpeker et behov for dekning av reiseutgifter til private smerteklinikker, og dekning av utgifter til radiofrekvensbehandling. Dette gjelder i høy grad smertepasientenes livskvalitet. En undersøkelse utført av ECON for FFO viser at smertepasienter har betydelige utgifter til medisiner.
Dagens forskrifter til folketrygdloven og Rikstrygdeverkets utfyllende retningslinjer har som hovedregel at reiseutgifter kan dekkes til nærmeste sted der behandling kan foretas. Mange smerteklinikker befinner seg i Oslo-området. Dette gjør at mange smertepasienter ikke har råd til reise og behandling, og tilbudet om smertebehandling avgjøres av hvor du bor.
Når det gjelder refusjon for radiofrekvensbehandling så opplyser Rikstrygdeverket i skriv av 24. juli 2000 til FKS at det ikke er fremforhandlet takst for denne behandlingen hos privatpraktiserende leger. Derfor gis ingen refusjon.
Foreningen for Kroniske Smertepasienter har tatt opp disse forholdene i skriv av 25. februar 2002 til Rikstrygdeverket. I sitt svar av 2. april 2002 sier Rikstrygdeverket: "Hvis folketrygden skal dekke reise til privat smerteklinikk i Oslo som en form for landsdekkende tilbud, anser Rikstrygdeverket at en slik ordning eventuelt må godkjennes av Helsedepartementet."
Rikstrygdeverket sier videre om radiofrekvensbehandling at hvis den skal dekkes av det offentlige må det fastsettes takst for privatpraktiserende leger, eller at de regionale helseforetakene må ta dette over sine budsjett.
Rikstrygdeverket sendte foreningens henvendelse over til Sosial- og helsedirektoratet.