Heidi Sørensen (SV): Forbrukerrådet har mottatt mange klager på hårfjerningsmiddelet Veet som viser seg å være helseskadelig. SNT vil ikke forby produktet, men mener det må merkes bedre. Forbrukerrådet mener det er lovstridig å selge helsefarlig kosmetikk i Norge.
Vil statsråden ta initiativ overfor SNT for at de helsefarlige hårfjerningsmidlene forbys, og hva har statsråden tenkt å gjøre for å føre bedre kontroll med at helsefarlige kosmetikkprodukter ikke skal selges i Norge?
Begrunnelse
Siden 1. august i år har Forbrukerrådet fått 27 henvendelser fra forbrukere som har brukt Veet hårfjerningsmidler, og som har fått reaksjoner og skader på huden. Bak hver klage til Forbrukerrådet står det erfaringsmessig hundre misnøyde forbrukere.
Forbrukerrådet har mottatt klager på Veet hårfjerningsskum, Veet hårfjerningskrem, Veet Cold Wax Stripes og Veet hårfjerningsgelé.
Forbrukerrådet bad i slutten av august importøren av Veet-produktene, Herman Lepsøe AS, om umiddelbart å stoppe all markedsføring og trekke hårfjerningsproduktene tilbake fra markedet. Importøren har nå muntlig svart at man ikke ser noen grunn til å sette i verk noen tiltak. Lepsøe viser til produsentens representant i Danmark og den danske Miljøstyrelsen, som har vurdert produktene og markedsføringen av dem.
Statens næringsmiddeltilsyn (SNT) mener at hårfjerningsproduktetene er gode nok for det norske markedet hvis de er tydelig merket. Også i Danmark krever myndighetene at markedsføringen og bruksanvisning endres, men stiller ikke noe krav til selve produktet.
Forbrukerrådet er misfornøyd med SNT sin håndtering av saken, og mener at SNT ikke utnytter det regelverket de er satt til å forvalte godt nok. Det helt overordnede i regelverket er at det ikke er lov å selge produkter som kan medføre helsefare. Det er derfor uinteressant at produktets sammensetning og pH er i overensstemmelse med regelverket, så lenge det gir mange brukere hudreaksjoner og hudskader. Dette er forbudt, ifølge kosmetikkforskriften. Flere av forbrukerne som har klaget til Forbrukerrådet, har både fulgt bruksanvisningen og vært hos lege.
Flere saker de siste årene viser at kosmetikkregelverket er for svakt til å kunne beskytte forbrukernes helse og miljøet på en tilfredsstillende måte. Det er de akutte skadene som oppdages, men det er også viktig å forhindre at kosmetikk inneholder kjemiske stoffer som kan ha langtidsvirkninger på sikt, f.eks. at stoffene virker som hormonhermere, at de kan virke kreftfremkallende, at de kan gi fosterskader og at stoffene kan endre arveanleggene våre.
Helt vanlig hårfarge eller hårblekingsmiddel som du kjøper i butikken kan gi svært alvorlige helseskader. Reaksjonene som kan oppstå kan være alt fra hevelser, besvimelser, væskende sår, betennelser til utspillet hodebunn og voldsomt hårtap. Ifølge det danske forbrukerbladet Tænk+Test er det også rapportert om svært sterke allergireaksjoner, kalt anafylaktisk sjokk, som har ført til dødsfall etter bruk av hårfarge, både i USA (1997) og i England (2000).