Øystein Djupedal (SV): Ny Tid 15. november i år belyser hvordan oljefondet er investert i bedrifter som bryter OECDs retningslinjer for etisk oppførsel gjennom deltakelse i plyndringen av Kongos naturressurser. Dette er også i strid med Norges holdning i FNs sikkerhetsråd, som uttrykt på møtet i rådet 5. november i år.
Kan finansministeren bekrefte at hensynet til OECDs retningslinjer vil være inkludert i instruksjonene til konsulenten, som skal gjennomføre undersøkelsen av oljefondets investeringer fra nyttår?
Begrunnelse
Ny Tid 15. november i år belyser hvordan oljefondet er investert i bedrifter som bryter OECDs retningslinjer for etisk oppførsel gjennom deltakelse i plyndringen av Kongos naturressurser. Dette står i et spesielt grelt lys når det ses i perspektiv av det norske innlegget i FNs sikkerhetsråd tirsdag 5. november 2002. På møtet som diskuterte rapporten om plyndringen av Kongo (The Final Report of the Panel of Experts on Illegal Exploitation of Natural Resources and other Forms of Wealth of The Democratic Republic of Kongo) sa ambassadør Wegger Strømmen blant annet:
"as an absolute minimum, various institutional reforms, a call upon governments to ensure that companies and individuals under their jurisdiction observe agreed OECD standards, and a further monitoring process related to exploitation activities must be urgently agreed upon and put in place."
SV er på det rene med at Regjeringen har fulgt Stortingets vedtak om å oppnevne et utvalg som skal fremme forslag om etiske retningslinjer for oljefondet, og at forslaget vil bli sendt ut på høring i juni 2003. SV er også på det rene med at Finansdepartementet er i ferd med å inngå avtale med en ekstern konsulent som skal filtrere porteføljen for selskaper som er rammet av brudd på Norges folkerettslige forpliktelser, og at denne undersøkelsen vil bli gjennomført fra årsskiftet.
Bakgrunnen for spørsmålet er derfor at Norge investerer sine penger i internasjonale bedrifter som driver sin virksomhet på en måte vi samtidig kritiserer i FNs sikkerhetsråd. Dette kan være problematisk i forhold til folkeretten, men er i det minste inkonsekvent og kritikkverdig.