Torstein Rudihagen (A): Gjennom EØS-avtalen foregår det nå forhandlinger der det legges opp til økt internasjonal handel med bl.a. bakervarer og halvstekte produkter. Samtidig øker prisen på mel i Norge. Dette fører til at det blir mer lønnsomt for bakeriene å importere bakervarer som f.eks. rå deigemner enn å bake selv, og mange arbeidsplasser står i fare for å gå tapt.
Hva vil finansministeren gjøre for å hindre en slik utvikling?
Begrunnelse
Bakerinæringen i Norge omsetter for rundt 6 mrd. kr i året og sysselsetter 7 800 personer fordelt på 450 bedrifter. Importen av bakervarer har økt med hele 98 pst. siden 1997, og utgjør i dag rundt 1 mrd. kr. De tre første kvartalene i år har importen av kaker og halvstekte produkter økt med 7 pst. Importen kommer i første rekke fra Danmark og Sverige, men også fra Frankrike og Italia.
For bakerinæringen i Norge er det et stort problem at tollen på bakervarer fjernes uten at det gjøres noe med tollen på mel. Et eksempel illustrerer dette: Råvareprisen på et kneippbrød bakt i Norge er 3,16 kr, mens den samme varen kan kjøpes som rå deig fra Danmark for 1,86 kr. Denne differansen fører til at mange bakerier vurderer å flagge ut deler av baksten og i større grad satse på agentur. En slik utvikling vil være svært uheldig for sysselsettingen i næringen, og vil være vanskelig å snu når arbeidsplassene først er tapt.