Gjermund Hagesæter (FrP): Januartallene fra Aetat viser at ledighetstallene stiger kraftig. Også innenfor bygg og anlegg øker ledigheten, spesielt i Oslo-området. Dette skyldes bl.a. at store byggeprosjekter er skjøvet ut i tid. Den lave aktiviteten har igjen medført at byggekostnadene har gått ned. Prognosene fremover viser at aktiviteten vil ta seg opp igjen i 2004 og 2005, noe som igjen kan gi høyere priser for utbygger.
Synes ikke statsråden at det kan være fornuftig å fremskynde offentlige byggeprosjekt nå når prisen er lav?
Begrunnelse
Planlagte store byggeprosjekter i Oslo/Akershus de nærmeste årene beløper seg til ca. 50 mrd. kr.
Foreløpige planer for byggestart og normal fremdrift tyder på at bare ca. 2 mrd. kr av dette vil bli investert i 2003. For 2004 er tilsvarende tall ca. 5 mrd. kr. Den lave aktiviteten, spesielt i inneværende år, medfører at ledighet og antall permitteringer innenfor bransjen øker. Ved å fremskynde enkelte offentlige byggeprosjekter kan en få nyttet ledig kapasitet og lave priser i markedet slik at byggekostnadene kan holdes nede. Ved å fremskynde byggeprosjekter kan en også oppnå at arbeidsledige blir overført til produktivt arbeide, med den konsekvens at også offentlige trygdeutbetalinger blir redusert. Rask realisering av en mer moderne bygningsmasse vil forhåpentligvis også bety at produktivitetsgevinster raskere kan taes ut i det offentlige.
Undertegnede har på bakgrunn av dette problemer med å forstå at ikke Regjeringen utnytter den ledige kapasiteten i bygge- og anleggsbransjen til raskere å få realisert f.eks. nytt sentralsykehus i Akershus og/eller nybygg på Radiumhospitalet. Rehabilitering av skoler og andre offentlige bygg er vel også prosjekter som bør kunne realiseres uten spesielt lang planlegging. En tettere kontakt med bransjen, spesielt når store byggeprosjekt skal planlegges, ville kanskje også gjort det lettere for staten å styre sine byggeprosjekter til tider med ledig kapasitet.