Signe Øye (A): Arbeidsledige som ønsker å starte med egenetablering og komme inn under ordningen med "dagpenger under etablering", vil ikke få dette innvilget før den arbeidssøkende fremskaffer en næringsfaglig vurdering. En slik vurdering koster mellom 2 - 3 000 kr, avhengig av hvor omfattende og komplisert ideen er. Tidligere ble ordningen finansiert som AMO-hjelpetiltak, eller over ordningen med jobbskapingsmidler. Slik er det ikke i dag.
Vil statsråden gjeninnføre disse ordningene?
Begrunnelse
Arbeidsledige og mennesker på attføring som ønsker å etablere en egen bedrift, kan i dag søke dagpenger under etablering. Det kan søkes om dagpenger i inntil 6 måneder i en utviklingsfase og inntil 3 måneder i etableringsfasen.
For å få innvilget dagpenger under etablering må søkeren, den arbeidsledige, fremlegge en næringsfaglig uttalelse fra fylkeskommunen eller kommunen. Arbeidsdirektoratet kan bestemme at slik uttalelse kan innhentes fra annen faglig instans. Østfold Bedriftssenter AS har i 3 år utarbeidet slike uttalelser for Aetat i Østfold.
Dersom etablereren ikke ser seg økonomisk i stand til denne utgiften kan Aetat heller ikke innvilge "dagpenger under etablering". Dette blir da en ond sirkel.
Arbeidsledige som vil skape sin egen arbeidsplass er en ressurs for samfunnet på flere måter. For det første tar de tak i sin egen situasjon, og arbeider seg ut av ledighetskøen. For det andre bidrar de til etablering av nye arbeidsplasser, noe Norge trenger. Kostnadene med næringsfaglige vurderinger og i noen gratis etableringsrådgivning burde kunne dekkes av Aetat, som en kvalitetssikring av dagpengebruken.