Bendiks H. Arnesen (A): En arbeidstaker startet sist høst på et deltidsstudium som han planla å gjennomføre ved siden av full jobb. I slutten av mars i år ble denne arbeidstakeren permittert fra jobben, men da han søkte om dagpenger fikk han beskjed fra Aetat om at søknaden ikke ville bli vurdert før han sluttet studiene. Det var også en forutsetning at han heller ikke gikk opp til eksamen.
Vil statsråden endre regelverket, slik at arbeidsledige blir stimulert og ikke straffet når de forsøker skaffe seg ny kompetanse?
Begrunnelse
Denne arbeidstakeren hadde planer om å studere ved siden av jobben for å skaffe seg bedre kompetanse for dermed å stå bedre rustet i arbeidsmarkedet.
Han ble imidlertid permittert ca. et halvt år etter at studiet var påbegynt. Han søkte da om dagpenger på vanlig måte, men fikk beskjed fra Aetat om at søknaden ikke ville bli vurdert før han hadde sluttet studiene sine. Etter at han hadde meldt seg av eksamen og fått godkjent dagpengene fikk han beskjed om at dagpengene var innvilget under forutsetning av at han ikke gikk opp til eksamen.
Aetat har gitt klar beskjed om at dersom han går opp til eksamen, vil han måtte betale tilbake dagpengene han har fått. Det er også kjent at andre har møtt samme reaksjon, og har måttet velge mellom penger til livets opphold og det å få fullføre utdanningen. Både gjennom etterutdanningsreformen og gjennom tiltak for de som blir ledige, har det vært et mål å gjøre arbeidstakere bedre rustet for arbeidsmarkedet ved å gi mulighet til kompetanseheving. I det tilfelle som er beskrevet i spørsmålet, virker regelverket helt motsatt.
For folk som er etablert og som har løpende utgifter, vil det være umulig å gi avkall på dagpenger i en slik situasjon. I stedet for å få skaffe seg ny kompetanse og dermed stå bedre rustet i forhold til arbeidsmarkedet, blir disse menneskene passive mottakere av dagpenger. Det bør derfor vurderes å endre regelverket.