Rolf Terje Klungland (A): Viser til returordningen for PCB-holdige isolerruter, initiert av Regjeringen gjennom avtale med bransjen 30. april 2002. Det viser seg at bare 13 pst. av PCB-rutene når innsamlingssystemet. Dette medfører at 10 tonn PCB feildisponeres i 2003. Staten bruker 12 mill. kr årlig for å forhindre at disse rutene havner på avveie, men mye tyder på at informasjon om ordningen er mangelfull overfor bransjen.
Er statsråden tilfreds med dagens innsamlingsnivå, og er tiltakene tilstrekkelig for å motvirke feildisponering av disse rutene?
Begrunnelse
Statens forurensningstilsyn (SFT) har anslått at det årlig skiftes ut 200 000 PCB-ruter i Norge. Statistikken for import og eksport av glass viser at innenlandsk forbruk av glass til isolerruter var på minst 155 000 tonn i årene 1960-1975.
Erfaringen viser at levetiden på produkter ofte undervurderes. Produsenten opererer med en "ideell" levetid ut fra tekniske beregninger, men kjøperne venter ofte i det lengste med å bytte. Dessuten bør tvilen komme miljøet til gode. Har vi ikke gode indikasjoner på at ruter er deponert, bør vi gå ut fra at de fortsatt er i bruk.
Byggenæringens Landsforening (BNL) vurderte sommeren 2001 den årlige utskifting av eldre isolerruter. Det går frem av notatet BNL utarbeidet sommeren 2001, at det knytter seg usikkerhet til den årlige avgangen av eldre bygg som følge av brann eller riving, samt hvor mange som er rehabilitert. Notatet konkluderer med en årlig utskifting på om lag 178 000 ruter, hvorav 29 pst. fra boliger og 71 pst. fra næringsbygg.
En gjennomsnittlig isolerrute er på 1,29 kvadratmeter.
Dersom vi forutsetter at rutene er tilnærmet kvadratiske (noe som gir kortest omkrets), tilsier BNLs anslag på 178 000 stykker at 230 000 kvadratmeter skiftes ut hvert år.