Øyvind Vaksdal (FrP): Ved bygging av bolig i etablerte boområder kan utbyggere oppleve å få krav om å betale anleggsbidrag for å tilknyttes strømnettet, dersom det fordrer en utvidelse av eksisterende nett, og uavhengig av om det skjer innen utbygd infrastruktur, og hvor det betales vanlig nettleie i påfølgende år. Husbygger kan dog risikere å få krav om anleggsbidrag først etter at husbygging er igangsatt.
Mener statsrådens at dagens praksis passer med de i intensjoner og forutsetninger som ligger til grunn for ordningen med anleggsbidrag?
Begrunnelse
På et område i Bærums Verk har en husbygger fått et betydelig krav om anleggsbidrag ved tilkobling til strømnettet. Tomten ble kjøpt september 2001, avtale med ferdighusleverandør desember 2001, bestilling på boligstrøm ble sendt inn i november 2002, og byggearbeid startet februar 2003. De fire husbyggerne på området fikk i mai 2003 anslått at de skulle betale anleggsbidrag til 452 000 kr (113 000 kr pr. hus pluss avgang gravearbeid og fundamenteringer). Dette får de altså beskjed om ca. et halvt år etter at søknad om tilkobling ble sendt, og etter at byggingen av husene har tatt til. I etterkant får de et nytt tilbud fra den lokale nettleverandøren, hvor beløpet er redusert til 47 990 kr pr. boligenhet, men da fordelt på til sammen seks enheter. Til tross for et redusert krav om anleggsbidrag, opplever husbyggerne dette som en fortvilt situasjon.