Per Sandberg (FrP): Norge mottok i 2002 nest flest asylsøkere pr. 1 000 innbygger i EU. Norge har opplevd en dramatisk økning i antall asylsøknader, en økning som ikke finnes i andre sammenlignbare land. Samtidig har Norge en geografisk beliggenhet som ikke burde tilsi at vi skal motta så mange asylsøkere.
Ser statsråden noen sammenheng mellom den innvandringspolitikk som føres i Norge, og kunnskapen om denne i landene vi tradisjonelt mottar asylsøkere fra og antall asylsøkere som kommer til Norge?
Begrunnelse
Illegal innvandring er en nasjonal og internasjonal utfordring. Et stadig mer organisert kriminelt miljø innen ulovlig innvandring gjør at stater må gripe til utvidede grensekontroller og et strengere regelverk. Det har gått en helhetlig trend i Europa om en strengere innvandringspolitikk nettopp for å stoppe tilstrømmingen av både grunnløse asylsøkere og ulovlig innvandring. Denne trenden ble startet med Danmarks ledelse av formannskapet i EU. En suksessfylt dansk innvandringspolitikk hvor antall grunnløse asylsøkere som kommer til landet har falt dramatisk har vært de andre landenes politiske fundament.
Danmark har gjort en rekke innstramminger og satt opp flere nye krav ovenfor nyankomne innvandrere. Det er åpenbart at ryktet om at det er langt vanskeligere å få innvilget opphold i Danmark har spredd seg til de landene hvor det tidligere store antallet grunnløse asylsøkere kom fra. På den andre siden har Danmark ikke gjennomført noen statlig betalte mediekampanjer i de aktuelle landene. Det er altså tydelig at ryktene om en langt strengere dansk innvandringspolitikk har spredd seg via uformelle kanaler, og inn i de kriminelle miljøene som bistår store deler av de grunnløse asylsøkerne med å komme seg til vestlige land.
Regjeringens talsmenn har ikke en entydig linje i hvordan norsk innvandringspolitikk oppfattes i land hvor de grunnløse asylsøkerne kommer fra. En av Regjeringens mest sentrale lederskikkelser, finansminister Per-Kristian Foss, uttalte seg i NRKs valgprogram 2. september i en retning som klart måtte forstås dit hen at Regjeringen ikke anså det slik at det fantes kunnskap om Regjeringens innvandringspolitikk i disse landene.
Vedkommende, som er nestleder i det største regjeringspartiet, valgte endog å vittig avfeie kommentaren om at det i menneskesmuglermiljøer er etablerte oppfattninger av at Norge fører en liberal innvandringspolitikk. I denne forbindelse er det svært nyttig å få klarlagt Regjeringens syn på dette spørsmålet og om kommunal- og regionalministeren vil korrigere finansministerens avfeielser. Særlig med tanke på at kommunal- og regionalministeren har signalisert en videreføring av statsbetalte TV-innslag i ulike østeuropeiske land.
Det er viktig å få avklart om kommunal- og regionalministeren erkjenner at man helt ned på gatenivå i utlandet har kunnskaper om norsk innvandringspolitikk, og hvordan denne politikken står i forhold til den som føres andre skandinaviske land. Videre er det interessant om statsråden anser det som et problem at dette er kunnskap som kriminelle menneskesmuglere benytter seg av for å velge land de skal ha som destinasjon for ulovlige innvandrere.