Ulf Erik Knudsen (FrP): Hva vil statsråden gjøre for å motvirke syndromet foreldrefiendtlighet, som er et økende problem for stadig flere ved samlivsbrudd?
Begrunnelse
Mellom 20 000 og 30 000 norske barn opplever at foreldrene har langvarige og fastlåste konflikter i forbindelse med samlivsbrudd. Disse barna er derfor i risikosonen for å utvikle foreldrefiendtlighetssyndrom.
Dagbladet bringer i Magasinet 9. november 2002 en lenger artikkel om foreldrefiendtlighet og belyser der mange av de problemer som oppstår som følge av syndromet.
Hvor mange barn som faktisk utvikler syndromet er usikkert, siden det er gjort relativt lite forskning på feltet. Det viktigste bør uansett å være å finne ut hvordan syndromet kan unngås. Alt tyder på at det er langt lettere å forebygge enn å behandle slik tilstand.
Konsekvensen av foreldrefiendtlighet kan bli manglende samvær med foreldre og langvarige følelsesmessige vansker. For de barn det dreier seg om kan forholdet til begge foreldre bli skadelidende, selv om fiendtligheten kun rammer den ene forelderen.
Foreldrefiendtlighet som syndrom ble først beskrevet på 1980-tallet av den amerikanske psykiateren Richard Gardener. Det utvikler seg utelukkende ved samlivsbrudd hvor foreldrene ikke samarbeider og den ene (eller begge) foreldrene påvirker barnet i negativ retning.
Tar man grobunnen for slik fiendtlighet bort, vil man sannsynligvis også redusere antall barn med syndromet betraktelig. Offentlige myndigheter bør legge forholdene til rette for samarbeid mellom foreldrene, for eksempel ved ordninger med delt omsorg.