Britt Hildeng (A): Produksjonskravene i skjermede virksomheter øker og utviklingshemmede opplever en tøffere hverdag.
Hva slags tanker har statsråden for disse bedriftene, og hvilke tiltak vil statsråden sette i verk for at de vernede arbeidsplassene blir trygge arbeidsplasser?
Begrunnelse
Varig tilrettelagt arbeid (VTA) drives med økonomisk støtte fra Aetat og omfatter ca. 5 000 utviklingshemmede arbeidstakere. I perioden 1992 til 2000 ser vi en betydelig dreining i de skjermede bedriftenes inntektsgrunnlag, der en større del av inntektene kommer fra salg og produksjon og mindre fra offentlige tilskudd. Salgsinnskuddet økte fra 35 til 50 pst., mens de offentlige tilskuddene gikk fra 65 til 48 pst.
I større utstrekning synes det som om de vernede bedriftene må konkurrere i markedet, på lik linje med andre produksjonsbedrifter. Det er positivt at disse bedriftene får solgt produktene sine, det bekrefter at de lager gode produkter. Men det synes også som arbeidstakere selv innen de vernede bedriftene marginaliseres og støtes ut. Vi er langt på vei til å skape et yrkesmessig a- og b-lag blant funksjonshemmede. En forskningsrapport fra Nordlandsforskning (NF rapport nr. 12 for 2003) ved Terje Olsen, viser at psykisk utviklingshemmede er særlig utsatt for slike utstøtningsmekanismer. Hensikten med de vernede bedriftene er å skape et fleksibelt og trygt arbeidsmiljø med en forsvarlig lønn. Skal dette kunne gjennomføres, er det nødvendig med økte offentlige tilskudd og at de vernede bedriftene unntas markedsstyringen. Dette er også i tråd med det Stortinget og skiftende regjeringer har sagt det skal satses på.