Rolf Terje Klungland (A): Jeg har blitt opplyst om at alle tillatelser og avtaler i forbindelse med planene for en kraftkabel mellom Norge og Nederland, er på plass.
Hva gjør statsråden for å benytte denne muligheten til å bedre forsyningssikkerheten i Norge?
Begrunnelse
Siden begynnelsen av 90-tallet har det vært arbeidet med å realisere en kraftkabel mellom Norge og Nederland. Prosjektet har vært sterkt forsinket på grunn av omorganisering av elektrisitetssektoren i Nederland. Dette er nå på plass.
Jeg er kjent med at norske myndigheter, ved Olje- og energidepartementet, og nederlandske myndigheter for noen år siden forpliktet seg gjensidig, gjennom noteveksling, til å bidra til at planene ble gjennomført.
Erfaringene fra sist vinter, der vi i praksis ble "reddet" av mildvær og regn i midten av januar, permitteringer i industrien og generell lavkonjunktur, tilsier at vi må ha langt sterkere fokus på forsyningssikkerhet enn Regjeringen ser ut til å ha.
Store sammenbrudd i strømforsyningen i våre naboland, USA og Italia, samt stadige oppfordringer fra Kåre Willoch og sårbarhetsutvalget, tilsier også at vi må legge stor vekt på en sikker strømforsyning i årene som kommer.
Utsiktene for kommende vinter er ikke bedre enn i fjor. Dette vil særlig ramme de med dårligst økonomi, og i verste fall kan vi igjen bli møtt med rasjoneringsspøkelset og tap av enda flere arbeidsplasser. Statsråden har uttalt at han jobber målbevisst for å løse disse problemene. Foreløpig har dette kommet til uttrykk som ønsketenkning om ny gasskraftteknologi, nei til Englandskabel og 20 mill. kr til sparekampanjen sist vinter.
Det er også mitt inntrykk at Regjeringen ser ut til å bruke eierskapet i Statnett og Statkraft til å saldere statsbudsjettet og ikke som redskap for å oppnå en sikker strømforsyning her til lands.
Derfor vil jeg nå minne om at det i flere år har vært arbeidet med planer om en kraftkabel mellom Norge og Nederland. En slik kabel skulle bidra til å utnytte mulighetene til å samkjøre norsk vannkraft med nederlandsk vind- og varmekraft, der ressursene i begge land kunne være "back-up" for hverandre. Så vidt jeg vet er ikke disse planene skrinlagt, men derimot sterkt forsinket, først og fremst på grunn av omorganiseringer i den nederlandske elektrisitetssektoren. Denne omorganiseringen er nå gjennomført. På norsk side er det Statkraft som i samarbeid med Statnett har ansvar for dette prosjektet.