Bjørg Tørresdal (KrF): Hva gjør Regjeringen for å fjerne uklarheter slik at misjonsorganisasjoner og eventuelt andre som driver religiøst og humanitært arbeid i utlandet, fortsatt skal slippe å betale arbeidsgiveravgift?
Begrunnelse
Norske misjonsorganisasjoner har ikke betalt arbeidsgiveravgift for misjonærer som arbeider i utlandet. Kemnerkontorene har, i mange år, heller ikke krevd inn slik avgift, og ved flere bokettersyn hos misjonsorganisasjonene har ikke dette vært påtalt fra kemnerkontorene.
En egen forskrift for fastsettelse av lavere trygdeavgift for misjonærer, den såkalte "misjonærforskriften", har hatt som forutsetning at misjonsorganisasjonene ikke betalte eller pliktet å betale slik avgift. Forskriften har vært vedtatt årlig. Misjonsorganisasjonene har derfor vært i god tro i sin praksis.
Da den såkalte "ettårsregelen", som bl.a. omfatter skatteplikt for nordmenn i utlandet ble behandlet våren 2002, ble også saken om arbeidsgiveravgift omtalt. I innstillingen fra finanskomiteen (Innst. O. nr. 46 (2001-2002)) heter det:
"[...] Komiteen viser til at de uklare forskriftsbestemmelsene kan ha bidratt til å skape usikkerhet knyttet til omfanget av plikten til å betale arbeidsavgift o.l. og at praktiseringen av reglene dermed kan ha blitt uensartet. Komiteen forutsetter at de aktuelle uklarhetene fjernes, og at avgiftspliktige og skattytere ikke blir lidende urimelig under at myndighetene har laget uklare regler."
Det er derfor grunn til å tro at Stortinget ikke ønsker noen endring i avgiftsberegningen i forhold til det som har vært praksis i årevis.