Bendiks H. Arnesen (A): Kyststrekningen fra Andenes til Nordkapp har ikke lenger noen visuelle målinger av de ulike lokale værforholdene etter at fyrstasjonene er lagt ned. Denne svekkelsen av kvaliteten på værvarslene betegnes av fagfolk som problematisk og farlig, både for rutegående båttrafikk og for fiskeflåten. Også flytrafikken i området har fått atskillig dårligere kvalitet på værvarslene i nord etter dette.
Hva vil statsråden gjøre for å rette på dette svært alvorlige forholdet?
Begrunnelse
Værobservasjoner er viktige data for folk som lever og ferdes langs kysten. De ulike lokale forhold tilsier at viktige observasjoner må foretas med øyet, det vil si at det er mennesker som utfører dette. Når nå fyrene avfolkes på kysten er det ikke lenger noen som utfører disse viktige observasjonene.
Mange fiskere klager over at værvarslingene som kommer på NRK tidlig på morgenen ofte mangler observasjoner om bølgehøyde og andre lokale varsel. Det er ofte slike varsel som er avgjørende for om båtene skal gå på havet eller vente. Mange frykter også at dersom det skulle skje en ulykke på en fiskebank, så vil et redningshelikopter overhodet ikke få vite hvordan de lokale værforholdene er der ute, verken om bølgehøyde eller vindstyrke. Dette betegnes allerede som en uholdbar situasjon, og betyr i praksis at varslene blir dårligere fordi det blir færre punkter å forholde seg til for meteorologene.
Jeg er klar over at det er planer om å sette opp teknisk utstyr som skal erstatte de observasjonene som hittil har vært utført av mennesker, men dette vil ta flere år. I tillegg blir det hevdet at ved flere av de nedlagte fyrstasjonene er det ikke mulig å bruke slike innrettninger på grunn av vind, vær og geografiske forhold.