Elisabeth Røbekk Nørve (H): Er statsråden enig i at regelverket burde gi rom for mer fleksibilitet når dette kan hindre turnusløsninger som er til beste for brukeren, samtidig som de ansatte også er tilfreds med ordningen?
Begrunnelse
Molde kommune har søkt Arbeidstilsynet om dispensasjon fra arbeidsmiljølovens bestemmelser om arbeidstid i forbindelse med en turnusordning for personalet i pleie- og omsorgsavdelingen. Turnusordningen gjelder i forhold til en bruker som har 1:1 bemanning. Tre ansatte deler en tre ukers turnus, der man arbeider i én uke og deretter har to uker fri. De som har full stilling arbeider i syv dager sammenhengende, men har fri i tidsrommet 09.00-15.00 på hverdager. I tidsrommet 23.30-07.30 han man sovende/passiv vakt. Det oppgis at de ansatte mener seg tilfreds med ordingen, og at sykefraværet er redusert etter at turnusen er iverksatt. Videre oppgis det fra spesialisthelsetjenesten at turnusen gir stabilitet og forutsigbarhet i tjenestetilbudet, hvilket er gunstig for bruker som er psykisk utviklingshemmet. Arbeidstilsynet har avslått søknaden om dispensasjon, med henvisning til at turnusordningen medfører en urimelig belastning på de ansattes helse og velferd. Tilsynet har foreslått at kommunen kan dele opp de lengste vaktene, men kommunen har ikke imøtekommet dette.
Jeg presiserer at jeg ikke har grunnlag for å stille spørsmålstegn ved Arbeidstilsynets lovanvendelse i den konkrete saken, men vurderer at saken reiser problemstillinger av mer generell og prinsipiell karakter.
Det er klart at mange brukere av omsorgstjenester har et særlig behov for kontinuitet i tjenestetilbudet, og at antallet tjenesteytere er færrest mulig. Jeg stiller spørsmålstegn ved at regelverket er til hinder for turnusløsninger som er til beste for brukerne, når de ansatte også er tilfreds med ordningen.