Hallgeir H. Langeland (SV): Hvilke tiltak vil kommunalministeren iverksette for å sikre at Sola kommune og andre kommuner som praktiserer en unødig restriktiv inntakspolitikk, snarest tar sin rimelige del av ansvaret for å integrere flyktninger i det norske samfunnet?
Begrunnelse
I norske asyl- og flyktningmottak blir et betydelig antall mennesker sittende i mange år uten å få komme inn i en integrasjonsprosess som kunne normalisere deres livssituasjon. Flere av disse opparbeider tunge psykiske belastninger i tillegg til de påkjenningene de har vært gjennom i sine hjemland og som har tvunget dem til å søke en ny tilværelse i Norge.
Flyktningenes framtid avhenger av at den enkelte kommune utviser solidaritet og kollektiv ansvarlighet og tar imot sin rimelige andel av de flyktningene som behøver utplassering.
I de senere år har kommunesektoren vært med på å utvikle en modell for å integrere flyktninger og innvandrere raskere i det norske samfunnet, jf. det såkalte introduksjonsprogrammet og den nylig vedtatte introduksjonsloven.
Som en av forsøkskommunene sitter Sola kommune i dag med et meget godt utviklet mottaksapparat og en høy administrativ/faglig kompetanse på integrering av flyktninger. Kommunens økonomi er bedre enn gjennomsnittet for norske kommuner.
Nabokommunene på Nord-Jæren: Stavanger, Randaberg, Sola og Sandnes har siden 2001 gjennomført årlige forhandlinger om innbyrdes fordeling av UDIs anbefalte mottakskvote for denne regionen. Disse forhandlingene har konkludert med at Sola burde ta imot ca. 25-30 flyktninger pr. år i perioden 2002-2005.
Det politiske flertallet i Sola kommune, bestående av Høyre og Fremskrittspartiet, har imidlertid lagt seg på en langt mer restriktiv linje mht. mottak av flyktninger. Disse partiene har i 2001 vedtatt et maksimalt inntak på 10 flyktninger pr. år, inkludert familiegjenforeninger, i perioden fram til 2005. Vedtaket er blitt opprettholdt gjennom 2002 og 2003.
Sammenlignet med Stavanger har Sola i dag ca. halvparten så mange bosatte flyktninger sett i forhold til folketallet. Kommunen oppnår gjennom sine lokale vedtak å skyve ansvaret for integrering av flyktninger over på nabokommunene. Slik bidrar en også til å forsinke de viktige integrasjonsprosessene som det er tverrpolitisk enighet på Stortinget om å prioritere.