Ågot Valle (SV): Etterforskningen av mulla Krekar ble overført fra PST til Økokrim, med den konsekvensen at EOS-utvalget ikke har innsyn i etterforskningen. Dette betyr manglende demokratisk kontroll i en sak der det har vært mistanke om at prosessen har vært drevet fram av politiske, mer enn av faglige grunner.
Hva er årsaken til at etterforskningen ble overført til Økokrim, kan statsråden garantere at dette ikke har skjedd ut fra politiske overveininger og hvordan vurderer statsråden konsekvensen av at EOS-utvalget ikke har innsyn?
Begrunnelse
Bakgrunnen for dette spørsmålet er en bekymring for at etterforskningssaker der det kan være mistanke om samarbeid med fremmede lands myndigheter eller at politiske myndigheter har grepet inn, kan unndras Stortingets demokratiske kontroll ved at EOS-utvalget ikke får innsyn. Ofte vil samarbeid med andre lands myndigheter være nødvendig, men desto viktigere er det at EOS-utvalget har muligheter til å utøve sin virksomhet slik den er klarlagt i lov om kontroll med etterretnings-, overvåkings- og sikkerhetstjeneste.
Kampen mot terrorisme skal tas på alvor. Derfor er det ingen tvil om at det er riktig og nødvendig at påstandene om Krekars angivelige deltakelse i overgrep mot sivile eller kontakt med organisasjoner som planlegger eller deltar i terrorhandlinger, etterforskes av norsk politi. Men når det er grunn til å tro at det har vært møtevirksomhet mellom regjeringsmedlemmer/statssekretærer og påtalemyndigheter om denne saken (jf. oppslag i Nettavisen), og det er et faktum at etterforskningen er unndratt EOS-utvalgets innsyn, må Stortinget få kunnskap om grunnene til dette. Har det har skjedd ut fra politiske grunner etter forespørsel fra andre lands myndigheter, eller er det rent faglige grunner til at etterforskningen ble overført til Økokrim/overordnet påtalemyndighet? Videre er det viktig at personer som mener at det øves urett mot dem, har muligheten til å klage til EOS-utvalget. Det forutsetter at EOS-utvalget har innsyn. Balansen mellom sikkerhet og kampen mot terrorisme på den ene siden og demokrati og rettssikkerhet på den andre siden, må ikke forskyves.