Inga Marte Thorkildsen (SV): Vil statsråden snarlig ta et initiativ for å sikre at politiet over hele Norge vil ta i bruk lyd- og videoopptak av avhør?
Begrunnelse
Opptak av avhør har en mengde positive effekter:
1. At måten avhøret gjennomføres på lettere kan kontrolleres, både av retten, av forsvarere og av politietterforskerens overordnede. Dette styrker mistenktes rettssikkerhet.
2. At retten kan få et riktigere inntrykk av hva som ble sagt i avhøret. Noen ganger vil dette tale til mistenktes fordel, andre ganger til fornærmedes fordel.
3. At etterforskeren i større grad kan konsentrere seg om selve avhøret, den mellommenneskelige kommunikasjonen. Dette vil styrke avhørets kvalitet og hjelpe etterforskeren til å oppfatte mer og bedre.
4. Fornærmede i for eksempel voldtektssaker kan oppleve at troverdigheten styrkes. Ofte kommer ikke slike saker opp før det har gått lang tid, og det vil styrke fornærmedes stilling at retten kan se med egne øyne hvilken forfatning hun eller han var i da vedkommende ble avhørt hos politiet.
5. Tilliten til politiet styrkes ved at kvaliteten på politiarbeidet øker og ved at politiet i mindre grad vil kunne mistenkeliggjøres, med rette eller urette, for å ha manipulert og trikset med bevis. Dette vil nå i større grad kunne etterprøves av retten selv.
6. Etterforskeren får frigjort tid. Avhøret vil ta langt kortere tid, og ved at spesialtrent sivilt ansatte skriver ut et sammendrag av avhøret vil etterforskeren kunne bruke tida si på politioppgaver. Dersom man er avhengig av tolk under avhøret, vil man spare mange tusen kroner per avhør, rett og slett fordi avhøret vil ta langt kortere tid enn hvis etterforskeren skulle notert underveis. Det vil også bli mulig å kontrollere at tolken opptrådte korrekt i avhørssituasjonen.
7. Opptak, og særlig videoopptak, representerer et unikt verktøy for opplæring og forskning. I dag har verken politiet selv eller forskere mulighet til å evaluere politiets avhørsmetoder, noe vi beklager.
Den europeiske torturkomiteen har anbefalt Norge å ta opptak av avhør. Forsvarergruppen av 1977 og jussprofessorene Johs. Andenæs og Anders Bratholm har gått for dette. I tillegg er politiet stort sett positive til lydopptak. Det er dessuten rapportert om gode erfaringer fra de domstolene som har tatt denne teknologien i bruk. Disse gode erfaringene oppdages mer og mer av norsk politi, og flere distrikter har derfor tatt i bruk opptaksutstyr. I dag tar også Kripos sine sentrale avhør opp på bånd, på lik linje med Økokrim, Stavanger, Bergen, Follo, mfl. Disse har valgt å starte opp i påvente av sentrale føringer. Andre avventer muligens at slike skal komme. SV mener det er viktig å sørge for at de sentrale føringene snarlig kommer på plass. Årsaken er at vi mener opptak er riktig og viktig og derfor må innføres i norsk politi, men også at det kan være uheldig hvis det nå utvikles lokale løsninger på dette feltet, både med hensyn til avhørsmetodikk og elektronisk utstyr.