Åslaug Haga (Sp): Hva vil utenriksministeren foreta seg for å forhindre at norsk kjøttindustri tvinges av EU til å avslutte bruk av den norske pakkemetoden med CO-gass for ferskt kjøtt?
Begrunnelse
EU-kommisjonen bekreftet i et møte med norske myndigheter og representanter for norsk kjøttindustri fredag den 6. februar 2004 at de ikke aksepterer fortsatt bruk av CO som pakkegass for ferskt kjøtt i Norge.
Denne metoden sikrer en holdbarhet på ca. 2 uker på ferskt kjøtt, samt jevn og frisk farge. Omleggingen vil bety halvert holdbarhet og dårligere kvalitet, noe som i sin tur vil resultere i mer svinn og høye transportkostnader. Næringen selv kalkulerer med merutgifter på 600 mill. kr årlig, en regning som vil måtte påføres norske forbrukere. I distriktene og i butikker med lav omsetning kan resultatet av halvert holdbarhet bety sterkt redusert vareutvalg og i verste fall at ferskt kjøtt ikke blir tilgjengelig for forbruker.
Grunnen til at CO-metoden ikke godkjennes i EU, skal være at den ikke ble oppført på listen over tillate pakkemetoder da denne listen ble laget i 1995. Mye tyder på at dette ganske enkelt skyldes uoppmerksomhet fra norsk side. CO har blitt brukt til pakking i Norge i over 18 år uten at helseskader er avdekket. EUs vitenskapskomité bekrefter også dette. Metoden benyttes også i andre land, bl.a. USA, mens den i EU er mindre relevant bl.a. grunnet et annet distribusjons- og forbruksmønster. Norsk kjøttindustri opplyser imidlertid at det er økt interesse i EU-land for å ta metoden i bruk på sikt, og at flere produsenter har søkt råd om fremtidig EU-godkjenning. Avslaget fra EU-kommisjonen for norsk bruk av CO trer imidlertid i kraft fra 1. juli. Derfor haster det med initiativ fra norske politiske myndigheter for å forsøke å få avgjørelsen omgjort.
Metoden for pakking av fersk kjøtt er lite relevant for flertallet av EU-landene pr. i dag. Årsaken er ganske enkelt at mønsteret for distribusjon og salg av fersk kjøtt i flertallet av EU-landene er svært annerledes enn i Norge. Den norske produksjon og transport av ferskt kjøtt er tilrettelagt etter norske særforhold. Forbudet mot CO-gass er derfor nok et eksempel på at EUs regler ofte er dårlig tilpasset nasjonale behov. Kravet om å endre pakkemetodene for kjøtt vil imidlertid bety en vesentlig forringelse av tilbudet til norske forbrukere, spesielt utenfor de store byene. Det vil sannsynligvis også bety at mer kjøtt vil måtte hives. I tillegg er det grunn til bekymring for matsikkerheten.
Artikkel 97 i EØS-avtalen kan åpne for unntak fra regler dersom unntaket ikke forstyrrer samhandelen mellom landene. Dette vil ikke være noe problem i dette tilfellet. Det synes derfor som om det kan være et aktuelt virkemiddel å påberope seg unntak etter artikkel 97.