Karin Andersen (SV): Avkortingsreglene for uføretrygd medfører at uføre som er folkevalgte får avkortet sin trygd hvis godtgjørelsen er over 1 G. I tillegg kan andre inntektsbaserte egenandeler øke. Godtgjøring for verv er ikke erstatning for arbeidsinntekt. Det er meget viktig at uføre kan delta i politisk arbeid. Reglene slik der i dag diskriminerer uføre i forhold til funksjonsfriske, og kan i realiteten hindre uføre i å delta som folkevalgt.
Vil statsråden endre reglene og stoppe diskrimineringen av uføretrygdede folkevalgte?
Begrunnelse
Det er flere saker fra ulike kommuner og fylkeskommuner som viser at reglene ikke likestiller de som har uføretrygd eller i en periode lever på sosialhjelp, med andre folkevalgte når det gjelder hva en sitter igjen med av godtgjøring for sine folkevalgte verv.
Det er viktig å understreke at dette er tillitsverv og ikke arbeid. Mange kan engasjere seg politisk uten at de har noen mulighet til å delta i yrkeslivet. Det er av stor betydning at alle lag av befolkningene og mennesker i ulike livssituasjoner, blir gitt de samme betingelsene for å delta i folkevalgte organer. Da blir det helt urimelig at godtgjøring som kommer i tillegg til lønn og tapt arbeidsfortjeneste for andre, resulterer i trekk i trygdeytelsene for de som ikke har arbeid. Resultatet i praksis kan bli at trygdede taper økonomisk på å være aktiv i politikken, men de som har arbeid vinner økonomisk på det.
Jeg viser i denne forbindelse til brev av 12. januar 2004 fra fylkesordfører i Rogaland, Roald G. Bergsaker, til kommunal- og regionalministeren.