Marit Arnstad (Sp): Helt siden 1894 har det blitt avviklet lokale folkeavstemninger i Norge, og etter 1970 har 500 slike avstemninger funnet sted. Det totale antallet kan være så høyt som 1 500. Likevel finnes det ingen offisiell statistikk over lokale folkeavstemninger her til lands; den offisielle valgstatistikken omfatter kun de seks nasjonale folkeavstemningene.
Vil statsministeren ta initiativ til at det blir opprettet et sentralt register med oversikt over både avholdte og fremtidige lokale folkeavstemninger?
Begrunnelse
Allerede i 1894 innførte Stortinget folkeavstemningsinstituttet i Norge, og vedtok regler for lokale alkoholavstemninger. Kort tid etter vedtok Stortinget at folkeavstemninger også kunne holdes i forbindelse med valg av opplæringsmål i skolekretser. Det norske folkeavstemningsinstituttet var progressivt: Både kvinner og menn over en viss alder hadde stemmerett i disse avstemningene, og de første tiårene på 1900-tallet virket de lokale folkeavstemningene også mobiliserende i forhold til valgdeltakelsen rent generelt.
En fersk hovedfagsoppgave i statsvitenskap ("Lokale folkeavstemninger i Norge - Med særlig vekt på perioden 1970-2000" av Aimée Lind Adamiak) viser at over 500 lokale avstemninger har blitt avviklet bare etter 1970. Professor i statsvitenskap ved UiO, Tor Bjørklund, anslår at det totale antallet er om lag 1 500. Det lokale direkte demokratiet utgjør med andre ord et vesentlig supplement til det representative demokratiet i Norge. Like fullt finnes det ingen systematiske oversikter over det lokale direkte demokratiet her til lands.
Noregs Mållag har på privat initiativ ført statistikk på språkavstemninger siden 1967, men de lokale folkeavstemningene inngår ikke i den offisielle valgstatistikken.
Lov av 16. juni 1989 nr. 54 om offisiell statistikk og Statistisk sentralbyrå (statistikkloven) hindrer ikke Statistisk sentralbyrå fra å føre slik statistikk, og slike oppgaver kan pålegges SSB fra sentrale myndigheter. En systematisk innhenting og ajourføring av slike data vil kunne lette forskning på direkte demokrati i Norge, men også på andre vis bidra til mer utfyllende opplysning og kunnskap om det norske politiske styresettet.