Inga Marte Thorkildsen (SV): Anser statsråden at spørsmålet om hvorvidt prostituerte skal skjønnslignes er av en så prinsipielt viktig karakter at han vil ta initiativ til at vedkommende som vil ha sin sak prøvet for retten skal få fri rettshjelp i dette spørsmålet?
Begrunnelse
Prostituerte har opplevd at de blir skjønnslignet for inntekten de har i sitt arbeid. Ifølge norsk lov er det ikke forbudt å prostituere seg. Derimot er det forbudt å tjene penger på andres prostitusjon. Statens skjønnsmessige beskatning av prostituerte havner dermed i et område som kan være lovstridig. Prostitusjon blir av et samlet politisk Norge sett på som et samfunnsonde. Dermed blir det et paradoks når skjønnsligning presser den prostituerte til ytterligere slik virksomhet for å kunne betale sine skatter. I en dom fra Høyesterett fra 1999 frikjennes en utenlandsk prostituert for brudd på krav om arbeidstillatelse etter utlendingsloven § 6. I dommen uttaler førstvoterende at "Ordlyden favner vidt og gjelder i prinsippet alle former for arbeid eller ervervsvirksomhet". At prostitusjon her falt utenfor en slik vidtfavnende ordlyd, kan være et signal på at slik virksomhet faller utenfor skattepliktig inntekt etter skatteloven.
Etter rettshjelpsloven § 17 kan det gis fri rettshjelp når en sak er av stor personlig og velferdsmessig betydning. Det må sies å være både personlig velferdsmessig viktig for en person å få vite om staten har rett til på skjønnsmessig grunnlag å tvinge deg ut i prostitusjon. Et annet vurderingstema fra samme bestemmelse er hvorvidt saken er av stor prinsipiell interesse. Det må bli ansett som prinsipielt viktig å få avgjort hvorvidt det er adgang til å skjønnsligne prostituerte. En slik adgang til å kreve skatt er en ganske unik aksept av prostitusjon som næringsvirksomhet.