Hallgeir H. Langeland (SV): Det reageres nå på at UDI og UNE ikke legger sterkere vekt på flyktningbarnas spesielle behov. En rekke stortingsrepresentanter har i den forbindelse foreslått tiltak for barn som har sittet lenge i mottak, jf. Dokument nr. 8:50 (2003-2004). Å leve med en uavklart situasjon rammer barn og unge sterkt, og vil lett komme i konflikt med barnekonvensjonen artikkel 3.
Hva vil statsråden gjøre for å sikre at hensynet barnets beste, og vil det gis oppsettende virkning på utvisning i påvente av Stortingets behandling av lovforslaget?
Begrunnelse
Norge har inkorporert FNs barnekonvensjon, og har med det forpliktet seg til å fatte avgjørelser som "gagner barnet best". I en konkret sak hvor datteren i huset har vært på flukt i elleve av sine femten år har nemnda ikke tillagt jentas behov avgjørende vekt, men gitt familien avslag på opphold.
I FNs barnekonvensjon artikkel 3 heter det at hensynet til barnet skal veie tyngst. Professor dr.juris. Lucy Smith hevder at det er viktig å ta hensyn til de behovene et barn har for stabilitet, uavhengig av hvordan foreldrene har innrettet seg. Herunder også om foreldrene er å klandre for at barnet har hatt dårlige oppvekstvilkår. Her kan en for eksempel nevne som eksempel at foreldre blir værende igjen i Norge etter avlag på asyl, og slik forlenger barnets tid som flyktning.