Bendiks H. Arnesen (A): Aetat har besluttet å legge ned AMO-linja for kokk- og servitørfag i Harstad med det første. I over 20 år har denne avdelingen arrangert ettertraktede kurs av meget høy kvalitet og med god søkning. For de ufrivillige arbeidsledige har dette arbeidsmarkedstilbudet gitt mulighet for fagkompetanse og dermed arbeid. Fra næringslivet i regionen er det også sterke reaksjoner på denne nedleggelsen.
Hva vil statsråden gjøre for å redde dette viktige tilbudet i Harstad-regionen?
Begrunnelse
I over 20 år har denne AMO-linja arrangert ettertraktede kurs av meget høy kvalitet og med god søkning. Tilbudet har vært halvårsenheter med praktisk og teoretisk undervisning for 12-15 arbeidssøkere, med pensum fra studieretningsfagene for grunn- og videregående kurs i kokk- og servitørfag.
For de ufrivillig arbeidsledige har dette arbeidsmarkedstilbudet vært muligheten til å skaffe seg den nødvendige fagkompetanse og dermed arbeid. Innen hotell- og næringsmiddelbransjen og innenfor servicenæringen generelt i hele regionen, har denne fagkompetansen satt sitt preg på en verdifull måte. Etter mange år i Harstad er tilbudet nærmest blitt å regne som en institusjon for hele regionen. Med en dyktig lærerstab i spissen, har de fleste i Harstad og omegn møtt på denne positive gruppen i mange sammenhenger og i årvisse markeringer som bl.a. under festspillene i Nord-Norge.
Et annet særtrekk ved denne avdelingen er det store innslaget av internasjonale aktører.
Normalt har det vært 3-5 fremmedspråklige elever i klassene. Ofte er dette kvinner som gjennom dette nettverket med stor støtte i fag- og språkkompetanse endelig har kommet seg ut til et arbeidsliv.
Mange omtaler denne nedleggelsen som en urettferdig arbeidsmarkedspolitikk og en trasig utvikling, og Kokkenes Mesterlaug i Harstad sier at nedleggelsen vil virke svært negativt for kokkestanden, for servitørene og for resten av næringslivet i regionen.