Steinar Bastesen (Kp): I forbindelse med opprettelsen av Mattilsynet ble Fiskeridirektoratets kontrollverk en del av dette tilsynet. Dette medførte at man ikke lengre foretar en kvalitetssikring av særlig fiskeprodukter for eksport, ut fra ønskelig eller særskilte nivåstandarder på disse produktene.
Hvordan ser statsråden på at man ikke har funnet frem til en tilfredsstillende ordning for kontroll av høykvalitetsproduktene, og vil det bli tatt initiativ til at man også får etablert en kontrollordning for disse?
Begrunnelse
Det tidligere Fiskeridirektoratets kontrollverk arbeidet ikke bare med å føre tilsyn med at fiskeproduktene ikke var helsefarlige, men også holdt et mye høyere nivå. Man kontrollerte at fiskeproduktene hadde en kvalitet som lå vesentlig over helefarenivået. Det ble foretatt kontroller ut fra ulike kriterier alt etter hva man anså som ønskelig eller hensiktsmessige nivå.
Etter at Kontrollverket ble nedlagt og "tjenestene" ble en del av Mattilsynet sluttet man å foreta en gradert kontroll, og kontrollen ble lagt på én standard. Dette vil kunne medføre at man ikke får ekstern etterprøvning og kontroll av produkter som man forventer har en særskilt høy standard, som ligger langt over "minimumsnivået".