Øyvind Korsberg (FrP): I svar på skriftlig spørsmål nr. 589 skriver statsråden at "Regjeringen fører en ambisiøs politikk for en omlegging av energibruk og energiproduksjon. Et element i denne politikken er å benytte energien mer effektivt". Regjeringen har en klar målsetting om økt bruk av fjernvarme. I en del nybygg pålegges utbygger å installere fjernvarme selv om det verken er mest lønnsomt eller gir best energieffektivitet.
Er dette i tråd med Regjeringens energipolitiske målsetting?
Begrunnelse
I byggeprosjektene Rosenborg Park og Bloksberg studentboliger i Trondheim ønsker byggherrene å ikke bruke fjernvarme som oppvarmingskilde. Fra utbyggers side forelå konkrete tall og eksempler som viste at det grunnet leilighetenes utforming, materialvalg og ikke minst svært små størrelser, ville være en energiøkonomisk gevinst ved å bruke elektrisk oppvarming når dette var nødvendig. Byggherrene mener at problemet med fjernvarme er at det ikke lenger er miljøvennlig når det blir snakk om småboliger.
I et oppslag i Adresseavisen på nett (23. januar 2004) sier Gunnar Leikvam hos Heimdal Utbyggingsselskap følgende:
"På få kvadrat blir det for varmt med fjernvarme. Dessuten reagerer anlegget altfor sent, og slik tar det tid å skru ned varmen. På grunn av dette har Enova funnet at energiforbruket faktisk går opp opptil ti prosent ved bruk av fjernvarme."
Videre:
"Fjernvarme er per i dag miljøvennlig fordi noen politikere har definert det som det, men det stemmer ikke. Vi har utredet dette i snart fire år, og de nye boligene i Rosenborg Park ville hatt 40 prosent reduksjon i energiforbruket, nettopp ved å ikke bruke fjernvarme til romoppvarming. Derimot hadde vi sett for oss at vannet kunne blitt varmet opp ved fjernvarme."
I Aura Avis på nett (22. januar 2004) kan man lese følgende:
"Sunndal rådhus skal tilrettelegges for fjernvarme. Det vil i verste fall ha betalt seg først om 55 år. Men i dette tilfellet anså politikerne prinsippet viktigere enn lønnsomheten."