Øyvind Korsberg (FrP): Jeg viser til mitt spørretimespørsmål 21. april 2004 hvor statsråden svarte at en samlet plan for vindkraftutbygging ville medføre for mye byråkrati. Det eksisterer en Samlet plan for vannkraft, og denne er revidert en rekke ganger. I prosessen involveres en rekke organisasjoner og det oppstår/avdekkes en rekke interessekonflikter mellom miljøvernere, grunneiere, lokalsamfunn og kraftprodusenter.
Hvorfor er det unødvendig byråkrati å kartlegge miljøkonsekvenser for vindkraft men ikke for vannkraft?
Begrunnelse
Sitat fra statsrådens svar:
"Miljøverndepartementet og Olje- og energidepartementet har i samråd funnet ut at det vil være lite hensiktsmessig å utarbeide en samlet plan for vindkraftutbygging. Utarbeidelse av en slik plan forutsetter at et tilnærmet ubegrenset antall potensielle lokaliteter langs vår kyst tas opp til vurdering, med det betydelige merarbeid og byråkrati det medfører."
[...] "I mitt svar til representanten Korsberg fastslo jeg at alle meldte vindkraftanlegg "gjennomgår en omfattende behandling etter energiloven og plan- og bygningsloven". Så sa jeg at for "alle vindkraftprosjekter er det krav til konsekvensutredning der alle de viktige aspekter av utbyggingsplanene skal belyses". Utgangspunktet er altså at de aktuelle og konkrete vindkraftprosjektene skal konsekvensutredes."
Undertegnende kan konkludere med at Regjeringen argumenterer med behov for helhetlige vurderinger vedrørende vannkraftprosjekt totalt sett, men innen vindkraft nøyer seg med å vurdere hvert enkelt vindkraftprosjekt uten å kreve en helhetlig vurdering av totaliteten.