Arne Sortevik (FrP): Hva vil statsråden foreta seg for å sikre at krisen ved Urtehagen skole i Oslo blir løst?
Begrunnelse
Jeg ser med stor bekymring og uro på de opplysningene som har fremkommet om forholdene ved Urtehagen skole i Oslo, Norges eneste muslimske grunnskole. Siden før påske har 100 av 113 elever blitt holdt tilbake fra skolen av sine foreldre. Dette betyr i realiteten at skolen for øyeblikket er stengt. Bakgrunnen for foreldreaksjonen er en konflikt mellom skolens ledelse og foreldrene, der foreldrene til barna mener at skolens ledelse er udemokratisk, og opptrer lovstridig.
I tillegg er det en fullstendig fastlåst konflikt mellom skolens ledelse og lærerne ved skolen. Alle lærerne ved skolen er for tiden sykemeldte. Bakgrunnen for frustrasjonen blant lærerne er knyttet til uenighet med skolens ledelse i forhold til drift og ledelse med basis i manglende planer, visjoner, rutiner, oppfølging av personalet og hjem- og skolesamarbeidet.
Urtehagen skole har heller ikke levert inn regnskap til fylkesmannen siden skolen ble startet høsten 2001. Fylkesmannen vil nå etterlyse regnskapene.
Urtehagen skole var meget omdiskutert da den ble etablert, og mottar som andre godkjente private friskoler støtte fra det offentlige. For kort tid siden varslet statsråden at hun ville skjerpe kontrollen med friskolene.
Aktivt tilsyn er viktig for å sikre elevene god kvalitet på undervisning og læringsmiljø, og det er elevene som står igjen som taperne om ikke statsråden følger opp fagre ord med konkrete handlinger. For hver dag som går uten at det blir tatt affære i denne krisen ved Urtehagen skole, mister elevene dyrebar undervisningstid.
De kristne friskolene har vært gjenstand for massivt fokus, og da er det rett og rimelig at statsråden kan inkludere Norges eneste muslimske grunnskole i et slikt søkelys, slik at denne skolen også blir gjenstand for aktivt tilsyn og kontroll. Da dette er den eneste skole i sitt slag er det etter mitt syn også rimelig at departementet direkte behandler saken uten å skyve fylkesmannens utdanningsavdeling foran seg. Jeg viser også til at departementet tidligere (høsten 2002) har fremvist betydelig direkte inngrep rettet mot en annen skole i Oslo, Minerva videregående skole, i forbindelse med at godkjenning av denne private skolen ble trukket tilbake.