Olav Gunnar Ballo (SV): I den veileder Statens Helsetilsyn har utgitt i forbindelse med smittevernloven, sies det spesifikt at det skal gis forebyggende hjelp som f.eks. nødvendig bistand til bolig. Det er svært ulik praksis fra kommune til kommune i forhold til overholdelse av smittevernlovens bestemmelse. Ble det i forbindelse med smittevernlovens gjennomføring sendt tydelig beskjed til kommunene om at slik bistand er viktig og skal ytes, og hva vil helseministeren nå gjøre da dette ikke fungerer tilfredsstillende?
Begrunnelse
Smittevernlovens §6.1 har følgende ordlyd: «Enhver har rett til nødvendig smittevernhjelp. Smittevernhjelp er å anse som en del av rett til helsehjelp, jfr.kommunehelsetjenestelovens §2-1 og sykehuslovens §6.»
Dette utdypes ytterligere i den veileder Statens Helsetilsyn har gitt ut. Det heter der at «selv om der i loven er vist til kommunehelsetjenesteloven og sykehusloven er det i forarbeidet forutsatt at også relevante tjenester fra andre etater kan komme i betraktning som smittevernhjelp. Det som er sagt om rekkevidden av tjenestene må gjelde tilsvarende også i slike tilfeller, f.eks. dersom det er aktuelt med tjenester etter sosiallovgivningen.»
Boligproblemet er vanskelig for hiv-positive generelt, men er nesten uoverstigelig for hiv positive stoffbrukere. Erfaringene som er gjort i Oslos boligtiltak for hiv positive stoffbrukere er gode, men kapasiteten står ikke i forhold til behovet. Flere hiv-positive stoffbrukere frister tilværelse på hospitser og hybelhus, hvor deres muligheter til å fungere svekkes kraftig. Dette gjelder også andre byer enn Oslo. En kan sette store spørsmålstegn ved om rettighetene deres iflg. smittevernlovens §6.1 blir ivaretatt.
Forebygging her må tolkes og sees i sammenheng med forebyggingen av en forverring av den hiv positives allmenne helsetilstand. Det eksisterer boligproblem for store deler av befolkningen i de større byene, men en får samtidig inntrykk av at det har vært vist svært liten fantasi i å finne alternativer til hiv-positive stoffbrukere.
I tillegg til stoffbrukerne melder Landsforeningen mot aids og de hiv positives interesseorganisasjon PLUSS om at det finnes store boligproblemer også for en del hiv-positive migranter.
Det handler her om en variert og sammensatt gruppe mennesker som har en sykdom, som pr. i dag er presumptivt dødlig. Noen av dem står svakere enn andre i forhold til sosialt nettverk og økonomiske muligheter. Nettopp disse var det meningen å skulle gi et sikkerhetsnett gjennom formuleringene i smittevernloven og veilederen. Samtidig viser en rekke saker og avisoppslag at hiv positive og aidssyke ikke prioriteres slik loven og veilederen forutsetter.