Ingvild Vaggen Malvik (SV): EE-forskriften om retur av elektrisk og elektronisk utstyr trådte i kraft 1. juli 1999. Produsent/importør av slikt utstyr skal dokumentere at han selv sørger for, eller deltar i, en innsamlings- og gjenvinningsordning som sikrer oppfyllelse av kravene i denne forskriften. En oversikt fra RENAS viser at 25 offentlige bedrifter ikke deltar i en slik returordning, og dermed er såkalte gratispassasjerer.
Hva vil statsråden gjøre for å sørge for at disse statlige bedriftene deltar i returordningen slik de er forpliktet til?
Begrunnelse
EE-forskriften krever at bedrifter som enten produserer eller importerer elektronisk eller elektrisk utstyr er forpliktet til å delta i en innsamlings- eller gjenvinningsordning. Problemet med gratispassasjerer er stort. En majoritet av bedriftene som er forpliktet til å delta i en returordning er ikke tilknyttet ett av de tre returselskapene. Flere har heller ikke opprettet egen returordning, og bryter dermed forskriften.
RENAS' oversikt viser at store statlige bedrifter som NSB, universitetene i Oslo og Bergen, Avinor, NTNU og Havforskningsinstituttet er gratispassasjerer. Dette oppfattes som problematisk ettersom det sender et viktig signal til markedet og andre bedrifter. Dette er også bedrifter departementet er gjort oppmerksom på gjennom en henvendelse fra RENAS.
Det vises også til at Økokrim har gitt bøter på til sammen 2,5 mill. kr til seks importører av elartikler fordi de ikke deltar i bransjens returordning. I denne sammenhengen er det spesielt problematisk at Politiets data- og materielltjeneste også befinner seg på listen.
Det minnes om innstillingen fra kontroll- og konstitusjonskomiteen til Riksrevisjonens undersøkelse av myndighetenes kontroll med helse- og miljøfarlige kjemikalier, jf. Innst. S. nr. 21 (2002-2003):
"Komiteen konstaterer at Riksrevisjonen stiller spørsmål ved om de undersøkte statlige tilsynsetatene på en tilfredsstillende måte vektlegger oppfølging av regelbrudd som et virkemiddel for å sikre at vedtatte lover og forskrifter overholdes. Samtidig ser komiteen med tilfredshet at det fra SFTs og Landbrukstilsynets side arbeides med å styrke oppfølgingen av alvorlige regelbrudd. Komiteen slutter seg til Riksrevisjonens forventning om at dette arbeidet videreføres, og vil også understreke viktigheten av at anmeldelser følges opp. Komiteen ber om at departementene på en egnet måte holder Stortinget orientert om utviklingen i oppfølging av regelbrudd."
EE-forskriften er nå under bearbeidelse pga. et nytt direktiv fra EU. Problemet med gratispassasjerer vil imidlertid ikke forsvinne med en endret forskrift. Gratispassasjerene gjør returordningene mindre effektive enn de ellers kunne vært, og er derfor et problem det er maktpåliggende å løse.