Øyvind Vaksdal (FrP): Luna Mineral AS er nå inne i en fase hvor de i samarbeid med forretningspartnere, FoU-institutt, fylkeskommune og kommuner, vil investere i et lite industrieventyr basert på anorthositt-ressursene i Nærøyfjord-område. En utfordring i prosjektet er at det samme området er omsøkt for å få UNESCOs verdensarvstatus. Med en slik status må mineralene defineres som nasjonalressurs av betydning om de skal vurderes for uttak.
Ligger statsråden an til å definere anorthositt-ressursene som en nasjonalressurs av stor betydning?
Begrunnelse
Det har vært kommersiell interesse for anorthositt-ressursene i Nærøyfjord-området allerede fra 1917, da de første håndgivelsene ble erklært og tinglyst. Opp gjennom årene har det vært betydelig aktivitet og interesse fra ulike industrielle aktører. I 2003 foregår det underjordiske uttak på ca. 120 tusen tonn fra Jordalsnuten (Gudvangen Stein AS). Underjordisk gruvedrift med utskiping i fjorden, må derfor sies å ha lange tradisjoner som næringsaktivitet i området.
I et felles samarbeid om ny industriutvikling mellom Institutt for Energiteknikk og Luna Mineral AS har de historiske tradisjonene med å utvikle denne ressursen fått ny giv gjennom IFE/Lunas' industrikonsept CO2 som industriråstoff.
Etter 1 ½ års laboratorieforsøk viser resultatene at de teknologiske, økonomiske og miljømessige utfordringene er overkommelige. Blant annet er Luna Mineral AS er nå inne i en fase hvor de i samarbeid med forretningspartnere, FoU-institutt, fylkeskommune og kommuner, investerer i oppfølging av framtidsretta miljøløsninger basert på lønnsom binding av 1 mill. tonn CO2 pr. år som industriråstoff og nye miljøuttak av anorthositt-basert på underjordisk drift, transport og utskiping fra bergrom i Nærøyfjorden.
På bakgrunn av positive resultater har partene bestemt seg for å videreføre konseptet gjennom industriell oppskalering og planlegging av pilotanlegg. Dette i samarbeid med industrien og myndighetene.
En utfordring for prosjektets videre fremdrift er at enkelte uttrykker tvil om hvorvidt uttak av de unike anorthositt-ressursene i Nærøyfjord-området lar seg kombinere med søknad til UNESCO om å få godkjent status som verdensarvområde. Dette til tross for at Jim Thorsell fra IUCN, på oppdrag for UNESCO, uttalte på sitt besøk i området juni 2004 at anorthositt-planene ikke var noe stort problem.
De miljøløsningene Luna Mineraler og andre har skissert, er vurdert som akseptable av Direktoratet for naturforvaltning og Miljøverndepartementet i forbindelse med framlegg og vedtak om plan for Nærøyfjorden landskapsvernområdet. I merknadene fra DN i mars 2002 ble det tatt hensyn til de verdiene anorthosittressursene representerer og at områdets verdensarvstatus ikke ble endret ved slike inngrep.
I juni 2002 kunngjorde Regjeringa at man skulle nominere vestnorsk fjordlandskap representert ved Nærøyfjorden og Geirangerfjorden til UNESCOs verdensarvliste. Senere samme år, 8. november 2002, ble verneplanframlegget vedtatt i Statsråd uten endringer i innstillingen fra DN. I februar 2004 sendte Miljødepartementet søknad om verdensarvstatus til UNESCO. Her stilte man krav om at anorthositt-ressursene måtte ha nasjonal betydning dersom planer om uttak skulle vurderes av miljømyndigheter og UNESCO.