Marit Arnstad (Sp): Det har blitt kjent at forsvarssjefen er pålagt å nedsette en arbeidsgruppe som skal forsere nedbemanningen i Forsvarets logistikktjeneste (FLO) for å sikre at 1 000 årsverk blir fjernet innen utgangen av 2004.
Vurderer forsvarsministeren det dit hen at FLOs oppgaver er redusert i et omfang som overflødiggjør 1 000 personell, og hvordan vil forsvarsministeren sikre at nedbemanningen ikke fører til at oppgaveløsingen til slutt blir dyrere for Forsvaret gjennom at bruken av bortsetting, overtid og konsulenttjenester øker?
Begrunnelse
Blant annet på BFOs hjemmesider finnes informasjon om at forsvarssjefen er pålagt å nedsette en arbeidsgruppe som skal forsere og å ta ett fastere grep om nedbemanningen i FLO. Arbeidsgruppen har fått i oppdrag å identifisere 1 000 årsverk som skal fjernes fra FLO innen utgangen av 2004.
Dersom dette blir gjennomført så tilsidesetter Forsvarsdepartementet den omstillingsavtalen som organisasjonene og AD FLO har inngått. Denne avtalen innebærer at nedbemanningen av FLO skal gjennomføres som følge av at arbeid og oppgaver i FLO faller bort, og at måltallet i OPL/F for FLO på 5 330 årsverk skal oppnås innen utgangen av 2005. Denne avtalen beskriver en omstillingsprosess som allerede er preget av et meget høyt tempo. Nå blir altså dette forsert med 1 år.
Det er grunn til å frykte at nedbemanningen i FLO fører til at støttevirksomhet i FLO som påviselig er konkurransedyktig, vil bli avviklet. Dette kan umiddelbart, eller på sikt, medføre at Forsvarets driftskostnader øker.
Kostnadene knyttet til den planlagte nedbemanningen i forsvaret er betydelige. I tillegg kommer kostnader knyttet til overtid og eksterne konsulenter, som i løpet av 2003 og så langt i 2004 beløper seg på nærmere 1 mrd. kr. Dette betyr at samtidig som faste stillinger i Forsvaret reduseres, evner ikke Forsvaret å løse oppgavene uten at det brukes store beløp til ekstern arbeidskraft. Dette er uheldig både i forhold til Forsvarets prioriteringer og i forhold til de som utsettes for nedbemanning.