Heikki Eidsvoll Holmås (SV): I oppslag på Dagsrevyen fredag 5. november var det oppslag om en kurder gift med en norsk jente fra Bø som hadde fått avslag på søknad om arbeids- og oppholdstillatelse ved familiegjenforening.
Er det ikke riktig at søkers forespeilte inntekt skal tas med når underholdskravet skal vurderes, og vil ikke det telle i denne saken; hva vil statsråden foreta seg for å unngå at andre familier kommer opp i en liknende situasjon?
Begrunnelse
Begrunnelsen for underholdskravet er, slik jeg har forstått det, todelt. Kravet skal forebygge tvangsekteskap ved å unngå isolasjon for den herboende og sikre at den familiegjenforente ikke blir en økonomisk belastning for fellesskapet. Slik saken er presentert gjelder ingen av disse forholdene den angjeldende saken da de både har vært gift og bodd sammen i to år, samt at den familiegjenforente har inntekt på ca. 300 000 kr, det vil si langt over underholdskravet. Slik jeg forstår regelverket sies det eksplisitt at familiegjenforentes inntekt skal telle med når underholdskravet skal vurderes. I tillegg finnes det rom for å ta menneskelige hensyn? Jeg er derfor interessert i å få opplyst hvilke vurderinger og praksis som ligger til grunn for UDI sine vedtak i slike saker.