Øyvind Vaksdal (FrP): Statsråden understreket i svar på skriftlig spørsmål nr. 841 at lokalpolitikerne kjenner lokale forhold best og skal derfor ta beslutningen om tilknytningsplikt for fjernvarme. Samtidig henviser lokalpolitikere til rikspolitiske målsettinger og sentrale myndigheter i begrunnelser for sine beslutninger, f.eks. i begrunnelsen for avslaget på søknaden om fritak for tilknytningsplikten for Rosenborg Park.
Hva vil statsråden gjøre for å sikre at kommunene faktisk foretar faglige vurderinger basert på de lokale forhold?
Begrunnelse
Statsråden skriver i svar på skriftlig spørsmål nr. 841 (2003-2004):
"Hjemmel til å fastsette tilknytningsplikt er tillagt kommunen, jf. plan- og bygningsloven § 66a. Kommunen har kjennskap til lokale forhold og har ansvaret for både arealplanlegging og håndheving av byggeforskriftene. Kommunen bør dermed ha gode forutsetninger for å vurdere hvilke bygg som bør pålegges tilknytningsplikt. Jeg ser derfor ikke behovet for å innføre en minimumsgrense for å kunne kreve tilknytningsplikt, basert på energibruk, slik representanten Vaksdal foreslår."
I avslaget fra kommunen når det gjelder tilknytningsplikt for Rosenborg Park står det:
"En frykter at dispensasjon for så store prosjekter som det er snakk om her kan uthule bestemmelser i plan- og bygningsloven om tilknytning til fjernvarmeanlegg. Det er dessuten en nasjonal målsetting at husholdningene skal gjøre seg mindre avhengige av elektrisk kraft, for å kunne stå bedre rustet til eventuelle fremtidige kraftkriser."
Utfordringen man da står ovenfor er at sentrale myndigheter ikke vil ta stilling til lokale saker fordi det er kommunens oppgave, mens kommunen på sin side begrunner sine avgjørelser med henvisning til målsetninger og rammeverk fra sentrale myndigheter.