Skriftlig spørsmål fra Audun Lysbakken (SV) til utenriksministeren

Dokument nr. 15:263 (2004-2005)
Innlevert: 01.12.2004
Sendt: 02.12.2004
Besvart: 09.12.2004 av utenriksminister Jan Petersen

Audun Lysbakken (SV)

Spørsmål

Audun Lysbakken (SV): Er det riktig at norsk UD gir økonomisk støtte til Cofavic, og at denne organisasjonen er involvert i arbeid for å skifte ut Venezuelas regjering?

Begrunnelse

Ifølge et oppslag i Klassekampen 22. november støtter Norge økonomisk en organisasjon som jobber for å styrte Venezuelas folkevalgte president Hugo Chávez. Organisasjonen Cofavic er ifølge artikkelen nært knyttet til krefter som sto bak kuppforsøket mot landets demokratiske myndigheter i april 2002. Cofavic skal også ha jobbet tett med Sumate, organisasjonen som sto bak innsamling av underskrifter til kravet om folkeavstemning om presidentskapet til Chávez. På en liste over bidragsytere på Cofavics hjemmeside står også det norske Utenriksdepartementet oppført.

Jan Petersen (H)

Svar

Jan Petersen: Cofavic er en anerkjent frivillig organisasjon i Venezuela som arbeider innenfor områder som rettsvesenets uavhengighet, soningsforhold, politiets rolle, ytringsfrihetens vilkår og generelt informasjonsarbeid om grunnleggende menneskerettigheter.

Utenriksdepartementet og ambassaden i Caracas har ingen opplysninger som skulle tyde på at denne organisasjonen arbeider for å fjerne den sittende regjering i Venezuela.

Cofavic mottok i 1997 støtte fra Utenriksdepartementet til to enkeltstående prosjekter med i alt 625 000 kr. Disse prosjektene dreide seg om informasjon om menneskerettighetsspørsmål rettet mot ungdom og opplæring av bydelspolitiet i Caracas i menneskerettigheter. Videre fikk organisasjonen i april 2001 128 000 kr i støtte til opplæringsprosjekter om menneskerettigheter. Siden april 2001 har organisasjonen ikke mottatt støtte fra Utenriksdepartementet.

Norge har et godt forhold til Venezuelas regjering og et bredt engasjement i landet. Dette ble blant annet understreket av president Chávez under hans besøk i Norge i oktober 2002, bare få måneder etter kuppforsøket.