Marit Arnstad (Sp): På tross av at Opplysningsvesenets fond har solgt vekk dyrka jord i Selbu og Tydal kommune, har en gårdbruker som leier 25 mål jord i Tydal kommune fått avslag på kjøp av den jorda han i dag leier.
Hva er begrunnelsen for dette, og burde ikke Kirkedepartementet, som eier av Ovf, bidra til en drøfting av om et slikt salg er i tråd med Ovfs rolle som forvalter av eiendommer som historisk sett utgjør viktige fellesverdier?
Begrunnelse
En gårdbruker i Tydal har fått avslag på kjøp av 25 mål dyrka mark som han i dag leier av Opplysningsvesenets fond. Dette er en overraskende avgjørelse fordi Ovf antagelig ville fått mer igjen som salgsinntekt for eiendommen enn det leieinntekten gir årlig. Det er også overraskende fordi Ovf forretningsstrategi synes å være å konsentrere seg om skog og utmarksområder i dette omådet, ikek dyrka mark. Faren for presedens på bakgrunn av salget er liten da Ovf ikke eier annen dyrka mark i Tydal enn denne parsellen.
Generelt synes det som om Ovf hadde vært tjent med en mindre konfliktorientert forvaltning av sine eiendommer enn det vi er vitne til i en rekke saker. Ovf er en av landets største grunneiere og forvalter verdier som riktignok er Kirkens eiendom, men som historisk sett er en del av det norske folks felles verdier. Ovf synes i sin forvaltning å være lite opptatt av kontakt og drøfting med aktører i Distrikts-Norge om hvordan en sammen kan bidra til at lokale samfunn utvikles videre. En konfliktorientert holdning gjør seg også gjeldende i forhold til de enkelte gårdbrukere som over lang tid har forvaltet og holdt ved like Ovfs eiendommer. Kirkedepartementet burde som Ovfs eier bidra til at disse problemstillingene ble belyst og drøftet på en bedre måte enn i dag.