Audun Lysbakken (SV): Hvorfor har ikke justisministeren sørget for at Økokrims hvitvaskingsteam har fått ressurser til å oppgradere sitt datasystem til et tilstrekkelig nivå, hvorfor har ikke justisministeren sørget for å øke politiets etterforskningsmessige kapasitet i hvitvaskingssaker til et nivå hvor alle meldinger kan gis en tilfredsstillende behandling, og hva vil justisministeren gjøre for snarest å rette opp i disse forholdene?
Begrunnelse
Gjennom flere oppslag i Dagens Næringsliv har det blitt kjent at Økokrims hvitvaskingsteam ikke er i stand til å motta hvitvaskingsmeldinger elektronisk, fordi datautstyret til teamet er svært gammelt. I et intervju med DN opplyser også teamlederen at mange hvitvaskingssaker blir liggende fordi det ikke finnes etterforskingskapasitet i politiet. Under Stortingets behandling av den nye hvitvaskingsloven ble det ettertrykkelig forutsatt at Økokrim ville få tilført tilstrekkelig med ressurser til å kunne håndtere økt informasjonsmengde. Ikke minst er dette avgjørende hvis den økte plikt til rapportering som er pålagt en rekke næringer og deres ansatte skal kunne rettferdiggjøres. Når det kommer fram at hvitvaskingsmeldinger ikke får tilfredsstillende behandling, og rutinene for innsamling av informasjon er unødvendig gammeldags, er det egnet til å svekke tilliten til både loven og myndighetene. Ved lanseringen av den nye offensiven mot hvitvasking understreket justisministeren selv dette. "Hele handlingsplanen handler om at folk skal si ifra, og bli mottatt med alvor", sa statsråden den gang. Å måtte levere sensitivt materiale på papir fordi Økokrims datasystem er for gammelt, vitner ikke om et slikt alvor. Det er også naturlig å vise til at justiskomiteen i sin budsjettinnstilling for 2004 skrev følgende:
"Komiteen har merket seg at et større antall av store og meget utfordrende økonomiske straffesaker og et stigende antall hvitvaskingsmeldinger, innrapporteres til Økokrim. Den nye loven mot hvitvasking medfører også at nye institusjoner blir meldepliktige. Komiteen ber derfor departementet sørge for at Økokrim får tilstrekkelige ressurser til dette arbeidet."
Denne klare føringen fra Stortinget kan altså ikke være fulgt opp fra departementets side. Det kan også vises til justisministerens svar til undertegnede i spørretimen 5. november 2003:
"Det følger av Norges deltakelse i internasjonale organisasjoner, blant annet FATF, at hvitvaskingsenheten må gis tilstrekkelige ressurser til å behandle meldingene på en forsvarlig måte."
Likevel er det nå naturlig å reise spørsmål ved om hvitvaskingsenheten faktisk har fått tilstrekkelige ressurser.