Audun Lysbakken (SV): Mener statsråden at uenighet rundt konsekvensen av budsjettkutt er tilstrekkelig grunnlag for å avsette styret i Helse Fonna, er rimelig å kreve at direktører og styremedlemmer i datterforetak ikke skal uttrykke uenighet i disposisjoner gjort av Regjeringen og hovedforetaket, og mener ikke statsråden det er bra om personer i slike posisjoner sier fra hvis de ikke kan innestå faglig for de disposisjoner som gjøres?
Begrunnelse
Mandag 14. mars ble det kunngjort at styret i Helse Fonna er avsatt. I en pressemelding fra Helse Vest går det fram at begrunnelsen er uenigheter om budsjettet for inneværende år. I pressemeldingen heter det at:
"Bakgrunnen for at styret i Helse Vest no skiftar styret for Helse Fonna er motsetnader mellom eigarstyret og styret for dotterføretaket med omsyn til konsekvensane av vedtatt budsjett for inneverande år.
Det avgåtte styret i Helse Fonna meinte dei hadde fått eit urealistisk budsjett som ville fått store konsekvensar for pasienttilbodet. Eigarstyret meiner at det er eit stramt, men realistisk budsjett og har stilt krav til at akuttilbodet og fødetilbodet i føretaket skal oppretthaldast på same nivå som i 2004."
Styret i Helse Fonna avsettes altså ikke fordi de ikke har vært i stand til å skjøtte sine verv tilfredsstillende, men fordi de har uttrykt uenighet i vurderinger som er gitt av konsekvensene for foretaket av kutt i budsjettene. Styret har heller ikke nektet å gjennomføre de kutt som de har blitt pålagt.
Avsettelsen har vakt sterke reaksjoner blant de ansatte, og bidrar til uro rundt Helse Fonna.
For både opinionen i alminnelighet, og Stortinget i særdeleshet, er det nødvendig at det finnes en levende debatt om prioriteringene i helsevesenet. Da er det også nødvendig at personer som sitter i direktørstillinger og styreverv har anledning til å opplyse offentlig om hva de mener vil være konsekvensene av den rådende budsjettpolitikken, uten å måtte frykte at dette kan resultere i avsettelse.