Gjermund Hagesæter (FrP): Norske selskap som er representert i utlandet må ofte betale private kostnader som f.eks. boutgifter og skolepenger for å få norske arbeidstakere til å ta på seg slike oppdrag.
Synes finansministeren det er hensiktsmessig å pålegge bedriftene arbeidsgiveravgift på slike utgifter, eller synes finansministeren at det bør legges bedre til rette for at norske bedrifter og arbeidstakere kan opparbeide seg internasjonal kompetanse?
Begrunnelse
At nordmenn jobber i utlandet tilfører kompetanse og erfaring og er viktig for Norge som kunnskapssamfunn. Denne flyten av arbeidskraft bør det derfor ikke legges hindringer for. Norske statsborgere på oppdrag i utlandet får ofte boutgiftene, samt skole til barna dekket av arbeidsgiver. Dette regnes ikke som skattepliktig inntekt av ligningskontorene, men arbeidsgivers kostnader ved dette blir gjenstand for arbeidsgiveravgift.
Ved henvendelse til et ligningskontor blir det opplyst at så lenge selskapet har norsk styre er det å anse som et norsk selskap, men at dersom administrasjonen endres vil selskapet kunne anses som utenlandsk og dermed unngå arbeidsgiveravgift på disse kostnadene bedriften har i forbindelse med de norske ansatte. Dette kan vanskelig sies å trygge norske eierinteresser eller oppmuntre til norsk initiativ i utlandet. Slik reglene praktiseres i dag er snarere det motsatte tilfellet.