Jan Simonsen (Uav): Bygningslovutvalget, ble opprettet ved kgl.res. 15. mars 2002 og skal foreta en bred gjennomgang av bygningslovgivingen. Arbeidet skal være ferdigstilt i juni 2005. Gjennom mediene blir det stadig vekk tilkjennegjort at dagens regelverk ikke godt nok ivaretar grunneiernes rettigheter når kommunene bruker tvang ved gjennomføringer av reguleringsplaner. Ofte blir plan- og byggesaker som er avgjort i forvaltningen eller i rettsapparatet omgjort ved hjelp av ny behandling eller reguleringsplan.
Kan kommunalministeren bekrefte at Bygningslovutvalgets arbeid blir ferdigstilt innen fastsatt frist, og at innstillingen inneholder virkemidler som ivaretar nevnte problemstillinger?
Begrunnelse
I en pressemelding, datert 31. januar 2001, presenterer daværende miljøvernminister, Siri Bjerke, planlovutvalgets første delutredning.
Representanten har merket seg følgende punkter:"Grunneiernes rettsstilling skal bli bedre i kommuneplanleggingen i de tilfeller planen er bindende for senere behandling av byggesaker." og "Utvalget foreslår å begrense muligheten for "omkamp" i plan- og byggesaker, dvs. muligheten til å klage på nytt over plan- og byggesaker som allerede har vært endelig avgjort gjennom klagebehandling".
En pågående sak fra Askøy kommune viser at lovverket eller håndhevelsen av denne tillater at en rettskraftig dom fra lagmannsretten blir satt til side ved hjelp av plan- og bygningsloven.
Ved dom datert 20. desember 1999 påla Gulating lagmannsrett Davanger båtlag på Askøy å fjerne flytebryggene fra Davanger kai innen 14. oktober 2000. Flytebryggene ble fjernet. Dommen er rettskraftig.
Ved hjelp av ny reguleringsplan, vedtak om ekspropriasjon og forhåndstiltredelse konstateres det at bryggene er flyttet tilbake til samme plass. Det fremgår av sakens dokumenter at bakgrunn til domsavsigelsen er tilsidesatt. En del rettighetsparter i Davanger kai har ikke fått uttale seg i saken. Reguleringsplanen er privat og formålet er båtplasser for private i forretningsmessig øyemed. Altså har tiltaket til formål å fordrive private personer fra sin rettmessige eiendom til fordel for andre private som kan betale for seg eller på annen måte nyter gunst hos tiltakshaveren.
På Askøy er det ikke uvanlig at saker føres om igjen og om igjen inntil ønsket resultat foreligger. I denne sammenheng nevnes "Sørepollsaken" som pågår og har pågått i 9 år, Tjærefabrikken i Skiftesvik som har vært i gjennom 3 reguleringsforsøk og nå stoppet grunnet miljøforhold, Plan 163 som ble godkjent etter 3 reguleringsforsøk og som er fortsatt under klagebehandling grunnet ekspropriasjon samt asfaltverket på Horsøy som fremdeles ikke er sluttbehandlet selv om politikerne har gjort 4 negative vedtak i saken over en periode på 1 172 år.