Berit Brørby (A): TV-mediet spiller en sentral rolle i valgkampen. Hørselshemmede er avhengige av at valgkampsendingene på TV tekstes for å få med seg det som sies. Det er et demokratiproblem når hørselshemmede ekskluderes fra å følge denne viktige delen av valgkampen.
Hva vil statsråden gjøre for at landets 600 000 hørselshemmede i framtiden skal få samme tilgang til valgkampsendingene på TV som resten av befolkningen?
Begrunnelse
NRK direktetekster i år en del av sine valgkampprogrammer. Dette skjer via hurtigskrivere. TV2 tekster reprisene på valgkampsendingene som de sender dagen etter. Tilbakemeldinger jeg har fått fra hørselshemmede tyder på at NRKs direkteteksting ikke fungerer godt for hørselshemmede. Andre land har med hell tatt i bruk talegjenkjenningsteknologi for å tekste denne typen programmer. I Danmark har Kulturministeriet, Videnskabsministeriet, DR og TV2 inngått en avtale om å spleise på utviklingen av talegjenkjenningsteknologi. Dette skal være ferdig innen utgangen av 2005 og innenfor en kostnadsramme på 6 mill. kr. Dette er en modell som kan overføres til norske forhold, for å sikre utviklingen av teknologi som gjør TV-kanalene i stand til å tekste bl.a. direktesendte valgkampsendinger.