Jon Lilletun (KrF): I Kina og Vietnam forfølges og drepes kristne og muslimer. I Pakistan, Egypt og Iran risikerer konvertitter livet. Det følger av flyktningkonvensjonen art. 1A (2)r, jf. utlendingsloven §§ 4 og 16, at personer som forfølges på grunn av sin tro har rett til beskyttelse i Norge. Tilbakemeldinger kan tyde på at myndighetene ikke følger opp dette på en god måte.
Erkjenner statsråden at asyl bør gis når troende forfølges, og vil han åpne for at organisasjoner med gode nettverk i aktuelle land konsulteres når myndighetene utarbeider sine landrapporter?
Begrunnelse
I media har vi den siste tiden kunnet lese om en kristen asylsøker fra Iran som etter å ha fått avslag på sin asylsøknad måtte returnere til hjemlandet. Der ble han fengslet og utsatt for tortur.
Denne saken og tilbakemeldinger fra interesseorganisasjoner kan tyde på at utlendingsmyndighetene ikke fullt ut anerkjenner religiøs forfølgelse som grunnlag for asyl i Norge. Dette er bekymringsfullt.
Det er liten tvil om at troende i dag utsettes for forfølgelse, tortur og drap i flere land i verden. Mange av overgrepene skjer i det skjulte og man trenger inngående kjennskap til religiøse undergrunnsmenigheter for å få god kunnskap om det faktiske forhold.
Det er viktig at utlendingsmyndighetene henter kunnskap fra et mangfold av informasjonskanaler når de utarbeider sine landrapporter. Landrapportene tillegges stor vekt i behandlingen av den enkelte asylsøknad, og derfor er det viktig at den også reflekterer den virkelighet som organisasjoner med god kontakt med religiøse minoriteter kan formidle.